Politika 30.03.2023.

KONAKOVIĆ: Politika kompromisa se isplati, dosadašnji ciljevi većine sa nivoa BiH ispunjeni

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković osvrnuo se na rezultate sastanka koalicije sa nivoa BiH u Istočnom Sarajevu na kojem su učestvovali zvaničnici SNSD-a, HDZ-a, SDP-a i NiP-a.

Na početku razgovora sa medijima, Konaković je naglasio kako je koalicija do sada ispunila svoje ciljeve, a koji se tiču usvajanja budžeta i formiranja Vijeća ministara.

“Kada sam prvi put sa Dodikom razgovarao na famoznoj utakmici, tražio sam da to bude brzo biranje Vijeća ministara i usvajanje budžeta u okviru koji znači historijsko povećanje. Danas smo svjedoci da je BiH dobila budžet i da se politike kompromisa isplate”, rekao je Konaković.

Poručio je kako je danas razgovarano o strateški važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu i njen put ka EU.

“Mi smo razgovarali o strateški važnim stvarima. Najavili smo dalju mapu gdje očekujemo razgovore sa partnerima iz EU. Zemlje Zapadnog Balkana su spremne za svoj evropski put. Idemo teško, ne onom dinamikom kojom bismo voljeli. EU mora uložiti više napora, dati nam alate koji će nam olakšati put. Očekujemo da će EU imati shvatanja. O tome smo govorili danas, o komunikaciji sa EU”, ističe lider NiP-a.

Kada je riječ o određenim pitanjima na državnom nivou, Konaković ističe kako je jasno da na neke stvari ne gledaju isto.

“Potpuno je jasno da pitanje državne imovine ne gledamo isto. To je jedno od pitanja na koje ne gledamo isto. Dotakli smo se toga i konstatovali da ne vidimo rješenje na isti način. Znam da javnost intrigira ono oko čega se mi ne dogovaramo, ali koristim priliku da govorim o tome o čemu smo se dogovorili”, ističe on.

Naglasio je kako bi volio da komisije koje će se baviti pitanjima od važnosti za BiH krenu sa radom već sutra te je naglasio kako je i Dodik spreman za to.

“Mislim da komisija za koncesije, ekspertne grupe za sve interkonekcije, ekspertna ekipa za Buk Bijelu trebaju krenuti sa radom već sutra. Naravno, sve u skladu sa Ustavom. Mi smo kao koalicija spremni na to”, rekao je Konaković.

Na kraju, osvrnuo se na stav SDA o eventualnim novim odlukama Christiana Schmidta.

“SDA predlaže da se donese pravilo većine dugoročno. U Neumu su pobjegli od deset puta boljih rješenja nego od ovih koje je nametnuo Schmidt. Da imaju gram hrabrosti, mi bismo do sada ta rješenja imali. Međutim, oni se bave politikanstvom”, zaključio je Konaković, prenosi Klix.

(SB)