Politika 03.02.2023.

Konaković računa na Radončića: SBB nema poslanike, ali ima četiri ministra u Vladi FBiH

ČITANJE: 2 minute

Savez za bolju budućnost (SBB) mogao bi ponovo postati bitan politički faktor u Federaciji BiH ukoliko se realizuje ideja koju je jučer iznio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

SBB je na prošlim izborima ostvario loš rezultat zbog kojeg nije ušao u državni i federalni parlament, kao ni u skupštine većine kantona, uključujući Kanton Sarajevo. Zbog toga se ova stranka uglavnom i povukla sa političke scene u proteklom periodu.

No, sada bi itekako mogla dobiti na značaju zbog raspleta političkih okolnosti, što bi joj možda moglo pružiti šansu i za eventualni povratak u parlamente i skupštine na narednim izborima.

Naime, Konaković je jučer najavio da, ako nova koalicija koju predvode SDP i HDZ ne uspije formirati novu Vladu FBiH, mogla bi preuzeti upravljanje izvršnom vlasti kroz postojeći saziv Federalne vlade kojom upravlja Fadil Novalić.

Podsjetimo, riječ je o Vladi koja je već uveliko u tehničkom mandatu, a koju su još 2015. formirali SDA, SBB i HDZ.

HDZ je dio nove koalicije sa strankama okupljenim oko Trojke. SBB formalno nije u koaliciji jer nije parlamentarna stranka u FBiH. No, SBB je bila jedna od stranaka koje su podžavale zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te je na taj učestvala u svojevrsnoj neformalnoj predizbornoj koaliciji 11 stranaka.

Konaković je rekao da će Vlada FBiH biti će vrlo brzo formirana “zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića”.

“Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, rekao je Konaković.

NiP-ov ministar je Aljoša Čampara, koji je u vladu ušao kao kadar SDA. Novoj vladi nedostaje nekoliko članova u odnosu na početni sastav, pa je stoga broj ministara SDA tako mali.

Ako se desi to što Konaković najavljuje, SBB će postati ključan za upravljanje novom Vladom kada je riječ o stranakama koje popunjavaju takozvanu bošnjačku kvotu ministara, te time i bitan faktor unutar koalicije okupljene oko Trojke.

Istovremeno, SBB bi ovo mogao iskoristiti da se, na talasu eventualnih pozitivnih promjena, ponovo vrati u parlamente i skupštine, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: SBB