Politika 22.03.2023.

Konaković: Sa Mađarskom nemamo otvorenih pitanja, zainteresovani smo za saradnju u energetici

ČITANJE: 4 minute

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom. Tema susreta bilo je odnos dvije države koje nemaju otvorenih pitanja.

Nakon održanog sastanka Konaković izrazio dobrodošlicu Sijartu, piše Klix.

“Drago mi je da smo danas imali priliku razgovarati o odnosima naših država. Zemlja sa kojom nemamo otvorenih pitanja i velikih problema. Mađarska je zemlja sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i sa kojom se nove šanse dodatno otvaraju. Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH i podržavaju proširenje EU. Shvataju koliko nam znači stav EU prema proširenje jer činimo napore da BIH nastavi svoj evropski put”, kazao je Konaković.

Istakao je da je BiH imala priliku da se uvjeri u dobre namjere vlasti Mađarske kada su tokom pandemije koronavirusa donirali našoj zemlji 200.000 vakcina.

Takođe je istakao i da Vlada Mađarske stipendira studente iz BiH.

“Bilo je tu još nekih razgovora. Pričali smo i o Otvorenom Balkanu, a prenio sam naš stav da smo blizu završetka Berlinskog procesa, pa da onda o Otvorenom Balkanu pričamo kao o nekoj novoj šansi”, poručio je Konaković.

Govorio je ministar vanjskih poslova BiH i o energetskoj krizi te o potencijalima BiH u smislu saradnje.

“Kriza koja se dešava zbog Ukrajine u oblasti energije je jako uzdrmala cijeli svijet. BiH ima svoje izvozne potencijale koje su na žalost nedovoljno iskorišteni. Propustili smo šansu u vrijeme kada je megavat sat na mađarskoj berzi bio i 1.000 eura mi smo imali probleme unutar sistema jer produktivnost u rudnicima i unutar javnih kompanija nije bila na nivou na kojem je trebala biti. Izgubili smo milijarde KM, razgovaramo o tom polju i zajedničkoj saradnji. Veoma smo zainteresirani za saradnju u oblasti energetike sa svim zainteresiranim stranama. Govorio sam o tome da nam naravno ne smeta i da podržavamo svaku regionalnu saradnju svih dijelova Balkana i Evrope, sve dok ona poštuje Ustav BiH i naše zakone”, poručio je Konaković.

Ambasada Mađarske je bila kontakt tačka za saradnju za NATO savezu i Konaković se zahvalio na predanom angažmanu u tom smislu te naglasio da je veoma važan dio koji se tiče migrantske krize na koju BiH nije imuna.

“Imamo unutrašnje probleme jer ne možemo kontrolirati ta kretanja na Balkanu, a isto tako se od nas traži da se preveniraju neki procesi i mi ćemo tražiti pomoć EU kako bi se ovaj zajednički problem što bolje unutar BiH kontrolirao”, najavio je.

Novinari su postavili pitanje Konakoviću i šta misli o tome što se njegovo ime spominje u izvještaju State Departmenta iz oblasti ljudskih prava te o Otvorenom Balkanu.

“Prvo ne znam iz čega ste shvatili da sam za Otvoreni Balkan. Rekao sam da u BiH postoji ratificirani sporazum Berlinski proces koji je za ovu zemlju veoma važan. U Beogradu sam to rekao i u Zagrebi i u Crnoj Gori. Nećemo uopšte razgovarati o Otvorenom Balkanu dok ne ratificiramo Berlinski proces”, kazao je Konaković.

Istakao je kako Berlinski proces daje više šansi BiH kao drugoj ekonomiji regije te da će se razmatrati Otvoreni Balkan u smislu da li je to ekonomski ili politički projekat.

“Vaša interpretacija onoga što mi govorimo trebala bi biti autentična. Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion maraka dok nam javni servisi grcaju u dugovima, nazivati takve medije režimskim. To je moj čisti, ljudski pristup. I dalje ću pojedince iz vaše brašne koji su me nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati. I dalje ću sve one za koje odgovorno tvrdim da su angažovani na ubijanju karaktera opozicionog lidera. O tome sam pisao i Američkoj ambasadi i pozivam ih da mi na to odgovore”, poručio je Konaković.

Tvrdi da nikada nije pozvao na reakciju prema novinarima, ali da ne želi da bude dio medijske scene jer je to plemenita profesija.

“Ako to smeta State Departmentu, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti”, kazao je Konaković.

Načelno je dogovoreno i da će Konaković u svoj rasporedu dodati posjetu Mađarskoj do jula.

E.M.