Politika 12.03.2021.

KONAKOVIĆ: Vladajuće politike vode raspadu BiH na tri entiteta, to me najviše plaši

ČITANJE: 2 minute

Povodom treće godišnjice osnivanja stranke Narod i Pravda (NIP) održana je pres konferencija na kojoj se, između ostalih, obratio i predsjednik ove stranke Elmedin Konaković, koji je rekao da je zadovoljan jer su ostvarili značajan uspjeh u proteklim godinama.

Konaković je na početku svog obraćanja naveo da je pandemija koronavirusa ogolila suštinske probleme u kojima se BiH nalazi i da je pandemija snažan udar na veoma krhku privredu naše zemlje, a govorio je i o izborima koji su održani u novembru prošle godine, prenosi Klix.

“U protekloj godini su održani izbori, bili su svjesni šta će se dogoditi, pokušali su sve da nas suzbiju, ali NiP je postala stranka broj četiri. Postali smo stranka s najvećim brojem mandata. Imamo sedam gradskih vijećnika, a i najmultietničnija smo stranka”, poručio je Konaković.

Dodao je da teže što boljoj selekciji kadrova, te da su ostvarili značajan uspjeh u proteklim godinama, uključujući i širenje ove stranke na prostor manjeg bh. entiteta.

“Ono što nas najviše plaši je činjenica da Izetbegović, Čović i Dodik definitivno vode politiku koja će dovesti do raspada BiH na tri entiteta. Volio bih da me neko od njih demantuje. Mi kao stranka nikada nećemo pristati na takve vrste kompromisa. Borit ćemo se protiv toga. U RS smo već formirali nekoliko ureda”, istakao je Konaković, dodavši da ga rastužuje što su napravljena dva koraka unazad u procesu pristupanja NATO-u.

“Rastužuje me da smo sa sporazuma o pridruživanju prešli na sporazum o saradnji. To ne da je jedan, nego dva koraka unazad. Ako već nismo mogli naprijed, onda smo barem trebali ostati tu gdje smo bili”, naglasio je predsjednik NIP-a.

Ponudio je i odgovor na pitanje šta su predstavnici ove stranke proteklih dana radili u Turskoj, zbog čega su bili, kako kaže, prozivani iz pojedinih medija.

“Nismo ovih dana reagirali na mnoge napade, jer naše svađe ne doprinose stabilizaciji. Smatramo da u ovom trenutku treba više optimizma u doba pandemije. U Turskoj smo bili kako bismo razgovarali s investitorima koje ćemo uskoro dovesti u Kanton Sarajevo”, naglasio je Konaković.

Istakao je da nije pristalica lockdowna, ali da se kanton mora zatvoriti jedan vikend kako bi i medicinski radnici predahnuli, a osvrnuo se i na proteste ugostitelja.

“Vidio sam neka poznata lica među njima kako pred zgradom Vlade KS traže vakcine. Mogu im reći da su za to pitanje došli na pogrešnu adresu. Prava adresa je Vlada Federacije BiH. Ono što mi možemo, mi ćemo uraditi. Najavljeno je 21 milion KM pomoći iz budžeta KS svima koji budu pogođeni ovim ili narednim lockdownom”, zaključuje Konaković.

(SB)