Vijesti 20.08.2018.

KONCENTRACIJA U VAZDUHU I DALJE VISOKA Zbog ambrozije kišu i zdravi

ČITANJE: 2 minute

Ambrozija je do sada pokošena sa 55.000 kvadrata površina u gradu ali je koncentracija ove alergene biljke u vazduhu visoka da i kod zdravih ljudi izazva kihanje, suzenje očiju i druge nuspojave.

Prema informacijama sa takozvanog “polenskog semafora” na internet stranici grada u narednom periodu se prognozira porast količine ovog polena u vazduhu pa građani mogu očekivati da će i dalje  imati dosta problema.

Košenje ambrozije je počelo sredinom jula i trajaće do početka jeseni. Ova biljka je sada u punom cvatu i visoka je koncentracija njenog polena u vazduhu.

– Ambrozija će biti uklanjana sa javnih površina i tokom septembra a za te namjene će iz budžeta grada biti izdvojeno 20.000 KM – naveli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je bilo prijava građana da na određenim lokacijama ima ambrozije i to kako su rekli najviše na mjestima gdje su rađeni prekopi za kablovsku kanalizaciju i u blizini gradilišta.

Iz Doma zdravlja poručuju da se u ambulante javljaju pacijenti sa simptomima alergije na ambroziju.

– Kao i kod drugih alergija ambrozija kod osjetljivih na polen ove biljke izaziva kihanje, kašljanje, curenje nosa te crvenilo, suzenje, svrbež, peckanje i stvaranje otoka očiju – rekli su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da se za liječenje alergije na ambroziju koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija.

–  Građanima savjetujemo da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave ljekaru – kazali su u Domu zdravlja.

Da bi se ublažili simptomi ove alergije savjetuju da se ne izlazi iz kuće u toku prijepodneva.

– Tada je najviše polena u vazduhu a osim toga treba držati zatvorene prozore stana ili automobila. Pored toga treba se tuširati i prati kosu svako veče, kako bi se isprao polen sa tijela i kose, te često prati ruke i presvlačiti se jer se na taj način sa odjeće odstranjuje polen – naveli su u Domu zdravlja.

Mještanin naselja Borik Milica Berić je rekla da svake godine u ovom periodu zbog ambrozije ima mnogo problema.

– Rijetko kad idem kod doktora jer već godinama imam alergiju i znam koji mi lijekovi odgovaraju.  Zbog polena u vazduhu se slabije krećem, izlazim tek predveče – rekla je Berićeva.

Apel

Iz Gradske uprave su uputili apel vlasnicima privatnih površina da uklone ambroziju sa svojih parcela.

– Za one koji se ne pridržavaju toga predviđene su i kazne. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i odlukom o mjerama za suzbijanje ambrozije predviđene su kazne od 5.000 KM za preduzeće, 1.500 KM za direktora preduzeća i 700 KM za pojedince koji ne uklone ovu biljku – naveli su u Gradskoj upravi.

(Glas Srpske)