Politika 23.06.2022.

“Koncept EU nije kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo smatra bitnim susret lidera EU sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, jer BiH ne treba da bude izostavljena za dobijanje kandidatskog statusa, što je sada, prije svega, od koristi EU.

Turska već decenijama ima kandidatski status, pa i Sjeverna Makedonija, iako još ni za te zemlje nisu  otvorena poglavlja i pregovaračka pitanja, smatra Praštalo.

“Za nas je u BiH bitno ukazati na činjenicu koliko imamo prijatelja u EU što se pokazalo u slučaju Slovenije. Dok god Zapadni Balkan ne bude integrisan u EU, odnosno ovih šest država koje su preostale, sam koncept EU nije vrijedan i nije kompletan. Naš stav je da je EU još davno trebala da pritisne BiH da ubrza reformske procese, a sad se pokazalo da to mora prije svega zbog sopstvenog interesa”, mišljenja je Praštalo.

Lider SDP BiH Nermin Nikšić istog je mišljenja, s tim što navodi kako BiH uzevši u obzir neispunjavanje 14 prioriteta nije zaslužila kandidatski status.

“Kad gledamo prema onome što smo trebali da ispunimo od onih 14 uslova da nismo zaslužili kandidatski status. Možda je licemjerno što pokušavamo iskoristiti situaciju u Ukrajini, ali  ni EU nije čista u svojoj politici prema Ukrajini, kao što nije čista ni u politici BiH. S druge strane, pogledavši situaciju u BiH nije baš prirodno da u parlamentu opozicija predlaže  usvajanje zakona koji su preostali za ispunjavanje uslova za kandidatski status, a to su zakoni o VSTV-u, sukobu interesa i javnim nabavkama, onda dođete na Dom naroda gdje stranke koje čine većinu odbiju te zakone, a onda na istoj toj sjednici usvoje zaključak gdje kažu dajte nam povlašteni status i ubrzan pristup. Zamislite onda štaa ti ljudi u EU misle”, ističe Nikšić

Na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana danas u Briselu na dnevnom redu će biti i usklađivanje regiona sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, ograničavanje ruskog uticaja i borba protiv ruske propagande i dezinformacija.

(Z.V)