Magazin 29.11.2017.

Koncert braće Teofilović u Banjaluci 6. decembra

ČITANJE: 2 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u srijedu, 6. decembra 2017. godine, u 20.00 časova, održaće se koncert tradicionalne muzike braće Teofilović.

Cijena karte je 10 KM, a mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora od 29. novembra u vremenu od 10.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom. Rezervisane karte se mogu preuzeti do 6. decembra do 12.00 časova.

Koncert je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Specijalni gost koncerta je pijanista i kompozitor Marko Marić.

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona.

Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima.

Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala svijeta, kao što su Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), New England Conservatory (Boston), Konzerhouse ( Beč) kao i na velikim svjetskim festivalima poput Circom Festival (Norveška), World Performing Arts Festival (Osaka – Japan), Siget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Duboka Glotka festival (Moskva), Lent festival (Maribor), Mehr als Musik (Linc) i mnogi drugi.

“Glasovi stoljeća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.