Magazin 17.05.2016.

Koncert muzičara iz Japana u čast Jadranke Stojaković

ČITANJE: 2 minute
koncert
Japanski muzičari “B-come”, koji su pripremali humanitarni koncert za liječenje nedavno preminule Jadranke Stojaković, izrazili su želju da, bez obzira na situaciju, ipak održe koncert njoj u čast.

Koncert će biti održan 1. juna u Banskom dvoru sa početkom u 20 časova, a ulaz je, za sve zainteresovane građane, besplatan.

Muzičari koji dolaze, vrsni su i poštovani u Japanu. Iako Jadranka nije uspjela još jednom da ih čuje, koncert “B-come” je neka vrsta poklona svima vama koji ste voljeli i poštovali rad naše velike umjetnice, kao i prilika da se upoznate sa muzikom i kulturom kojom jei  sama Jadranka bila toliko očarana.

Prenosimo vam pismo koje je Jadranka napisala kako bi vas pozvala na humanitarni koncert ovih muzičara, koje nažalost nije dočekala:

“Članovi japanske grupe “B-come” su ne samo moji saradnici 20 godina već i prijatelji koji me nikada nisu zaboravili. Sarađivali smo u različitim muzičkim grupacijama na način da smo spajali japansku tradicionalnu muziku i muziku Balkana. To je bila vrsta moderne obrade dvije potpuno različite tradicionalne muzike, neka vrsta etno miksa.

Putovali smo po raznim festivalima u Evropi i Aziji. Oni su dio najvećih magova japanske tradicionalne muzike i srećna sam što sam bila dio njihove magije. Zajedno smo stvarali muziku za državnu televiziju i to za dokumentarce i dramski program.

Na koncertima u Sarajevu i Banjaluci će izvoditi neke od zajedničkih pjesama koje smo pisali kao i neke od mojih poznatijih pjesama, i naravno svoje originalne tradicionalne kompozicije.

Ovi koncerti su njihova podrška meni i zahvalnica svim prijateljima iz Banjaluke i Sarajeva koji su pomogli i još uvijek mi pomažu u mojoj borbi sa ALS-om.

Sigurna sam da ćete na koncertu osjetiti povezanost Japana i Balkana i svu magiju spoja ova dva različita muzička svijeta”, riječi su Jadranke Stojaković.

(Banjaluka.net)