Koncert u čast Jadranke Stojaković

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović večeras će biti održan koncert u čast proslavljene kantautorke Jadranke Stojaković.

Koncert će biti održan na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, s početkom u 20.00 časova, a suorganizator je Ambasada Japana, zemlje u kojoj je Stojakovićeva živjela i radila od kraja osamdesetih godina.

Koncertu će prisustvovati predsjednica Srpske Željka Cvijanović i ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Ulaz na koncert je besplatan.

Publici u Narodnom pozorištu Republike Srpske će svirati grupa B – COME (izvođači na tradicionalnim japanskim instrumentima).

Specijalni gost koncerta je Etno grupa Trag.

Inače u subotu, 20. aprila, japanska delegacija na čelu sa ambasadorom posjetila je grob Stojakovićeve u Banjaluci, zajedno sa muzičarima iz ove zemlje koji su radili sa njom.

U nedjelju, 21. aprila, u 11.00 časova na Univerzitetu u Banjaluci je održana radionica u čijem radu su učestvovali japanski muzičari zajedno sa etnomuzikolozima iz Srpske.

Kantautorka Jadranka Stojaković preminula je početkom maja 2016. godine u Banjaluci, nakon duge i teške bolesti. Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela svoju jedinstvenu muzičku karijeru. Tokom kasnih 1970. godina počela je da obrađuje pjesme Alekse Šantića i Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Karijeru je počela u Sarajevu, a njen prvi solo nastup bio je 1973. godine na Omladinskom festivalu u Subotici sa pjesmom “Ti ne znaš gdje živi on”, što je i njen prvi objavljen singl, i to za RTS. Često je pjevala prateće vokale, kao i 1981. godine na Evroviziji, kada se za Jugoslaviju takmičio Sead Memić Vajta. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju, a napisala je i uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka u BiH 2012. godine. Među njenim najpoznatijim pjesmama su “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Ima neka tajna veza”. Posljednje dvije godine života provela je u Domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banjaluci.

(banjaluka.fun)

BOLJI PLASMAN PROIZVODA IZ SRPSKE: Višković prisustvovao otvaranju izložbenog sajma u Lincu

U Lincu je otvoren izložbeno – prodajni sajam, koji, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču, organizuje Područna privredna komora Banjaluka.   Oko 35 privrednih društava iz Srpske imaće mogućnost da pojača plasman svojih proizvoda na tržištu Austrije, ali i Njemačke i Češke. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je svečanom otvaranju izložbeno-prodajnog salona

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,