Magazin 26.04.2018.

KONCERT VIOLINSKE MUZIKE Banjalučki muzičari pokazali najljepše što violina nudi

ČITANJE: 2 minute

Koncert violinske muzike održan je u srijedu naveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Na koncertu su nastupili renomirani banjalučki muzičari Lidija Bojinović i Ivan Otašević, violina, Željka Jovanić i Marija Šestić, klavir.

Na programu su bile poznate kompozicije violinske literature, koje se nalaze na repertoaru svih svjetskih violinista, djela Baha, Bramsa, Vijenjavskog, Sarasatea, Bloha, Sen-Sansa.

Banjalučki muzičari su proveli publiku kroz najljepšu violinsku muziku, izvodeći kompozicije na visokom profesionalnom nivou i tako predstavili svoje umjetničke domete, ali i kvalitetan kadar Akademije umjetnosti u Banjaluci, budući da su većina izvođača profesori koji tamo predaju.

“Bila mi je čast nastupiti u okviru manifestacije ‘Dani Vlade S. Miloševića’, koja baštini visoke umetničke domete i postaje regionalno prepoznata, i dati svoj doprinos u kvalitetnom koncertnom programu manifestacije i u promociji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Takođe je zaista bilo zadovoljstvo svirati pred publikom koja je bila sastavljena od kolega, studenata i ljubitelja muzike, ali i odgovornost pred zahtevnim programom koji je pažljivo odabran i nosi sve one poznate i aktuelne violinske virtuozne bravure koje se izvode na resitalskim koncertima svuda u svetu”, kazao je Ivan Otašević, violinista.

Violinistkinja Lidija Bojinović navela je da je taj koncert za nju predstavljao prvenstveno veliku čast, nagradu, ali i odgovornost.

“Dodatna odgovornost za mene kao učesnika bila je ta što sam dijelila scenu sa svojim profesorom violine, Ivanom Otaševićem, kojeg izuzetno cijenim i beskrajno sam zahvalna i na ukazanom povjerenju i na godinama posvećenog rada. Mislim da se predstavio u najboljem mogućem svjetlu, te da je svojim umijećem i nadahnutošću pokazao ono najljepše što nudi violina kao veoma virtuozan instrument, kao i svu čar i ljepotu posla kojim se bavimo”, rekla je Bojinovićeva.

Oboje violinista izrazili su zahvalnost i umjetničkim saradnicama, pijanistkinjama Mariji Šestić i Željki Jovanić. Koncert je održan u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

(Nezavisne)