Koncertom slovenačkog gitariste otvoren “Ubuntu Guitarfest Banjaluka”

Koncertom Jure Cerkovnika iz Slovenije u subotu veče je otvoren “Ubuntu Guitarfest Banjaluka” u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor. Jure Cerkovnik je mladi klasični gitarista.


Diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, a u istoj klasi magistrirao je 2015. godine. Nastupao je na brojnim festivalima poput “Forum Wien”, “Zurich Guitar Days”, “Lucerne Guitar Festival”, “Vienna Guitar Festival”, “Postojna Guitar Week”, “Sarajevske večeri muzike” (SVEM) i mnogim drugim, na kojima se redovno pojavljuje i u ulozi predavača na majstorskim radionicama. Cerkovnik je istakao da je počastvovan što ima priliku da svira na festivalu koji se održava prvi put, kao i da se nada da će on zaživjeti i živjeti mnogo godina, te promovisati gitaru i gitariste.

Program festivala se nastavlja i večeras, kada će se u Muzeju savremene umjetnosti RS, od 18 časova, predstaviti pobjednici takmičenja iz kategorija osnovnih i srednjih muzičkih škola. Pored promocije novih umjetnika pred publikom će nastupiti i Boris Popović, mlada nada muzičke gitarske scene RS.

“Ubuntu Guitarfest Banjaluka” u svom sastavu ima i dnevni program koji obuhvata masterklasove, takmičenja, predavanje i promociju instrumenata. Ovaj dnevni dio festivala se održava u prostorijama JU Muzička škola “Vlado Milošević “i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. “Ubuntu Guitarfest”, kako su naveli organizatori, je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk.

“Kao takav namijenjen je širokoj publici, vrhunskim gitaristima, pedagozima, njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare – da bi svi oni našli svoju ‘gitarsku nišu'”, kazala je Nataša Jokić, jedan od organizatora festivala. Drugog dana festivala, odnosno sinoć, trebalo je da bude održan koncert Gorana Krivokapića.

(Nezavisne)

VIŠKOVIĆ: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija

Servisne informacije za 15. decembar

Servisne informacije za subotu, 14. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo jedno krivično djelo, a javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U službi