Politika 07.02.2023.

Kondić: Ustaški pokolj u banjalučkim selima srpski narod nikada ne smije da zaboravi

ČITANJE: 2 minute

– Prije 82 godine u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac dogodilo se jedno od najvećih stradanja srpskog naroda, kada su ustaše bez ispaljenog metka masakrirale civilno stanovništvo samo zbog toga što su bili pripadnici srpskog pravoslavnog svijeta. To je zločin koji srpski narod nikada ne smije da zaboravi.

Poručio je to Saša Kondić, šef Kluba odbornika SPS u Skupštini grada Banjaluka, povodom obilježavanja stradanja banjalučkih Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine.

Kondić je naglasio da je zadatak i obaveza svih Srba da ovaj dan obilježavaju, da se sjećaju istorije, da iz nje uče i prenose je mlađim naraštajima.

“Posebno okrutna i svirepa je činjenica da su ustaše na današnji dan, prije 82 godine, bez ispaljenog metka masakrirale 2.315 nedužnih civila, od čega je bilo 551 dijete. Kako se istorija stradanja, proganjanja i razaranja srpskom narodu više nikada ne bi ponovila, iz istorije moramo izvlačiti poruke i na osnovu nje kreirati budućnost. Srbima je potrebna sabornost, jedinstvo i kvalitetna nacionalna politika”, rekao je Kondić.

Posebno poražavajuće za srpski narod i cjelokupnu civilizaciju je što veliki broj ustaških krvnika koji su učestvovali u ovom svirepom zločinu poslije rata nije kažnjen niti osuđivan.

“Komunistički sistem je, pod izgovorom da je cilj sistema da se narodi i nacije na prostoru bivše Jugoslavije pomire, bio spreman da se odmakne od takvih zločina i da se to ne procesuira. Time je počinjen još jedan dodatni zločin”, dodaje Kondić.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u četiri banjalučka naselja. Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

(N.S)

Oznake: Saša Kondić