Vijesti 29.05.2019.

KONFERENCIJA “DRUŠTVENE DEVIJACIJE” Ukazivanje na probleme marginalizovanih grupa

ČITANJE: 1 minuta

Četvrta međunarodna naučna konferencija „Društvene devijacije“ na aktuelnu temu “Položaj marginalizovanih grupa u društvu” će se održati u Banjaluci u petak i subotu, u hotelu Vidović, sa početkom u 13 časova.

Na konferenciji će učestvovati stotinu naučnih radnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Mađarske. Naučna konferencija će se održati u organizaciji Centra modernih znanja.

Društvene devijacije koje predstavljaju odstupanje od moralnih, pravnih, religijskih ili običajnih normi društva, a naročito netrpeljivost i stigmatizacija pojedinaca i grupa, sve su češća pojava u zajednici u kojoj živimo, poručuju organizatori.

Neke od tema koje će biti predstavljene su: Učešće žena u političkom životu BiH: građanka i političarka, Marginalnizacija osoba treće životne dobi, Nasilje navijačkih grupa – moderan oblik društvene devijacije, Uloga NVO u postupanju i asistenciji žrtvama trgovine ljudima u BiH, Stavovi učenika prema učenicima Romske nacionalnosti u mlađim razredima osnovne škole, Položaj žrtava krivičnog dela trgovine ljudima i Uticaj neplanirane trudnoće na partnerski odnos.

– Značajan pokazatelj problema sa kojima se suočava društvo jeste postojanje siromaštva i socijalnih nejednakosti koje su „inkubator za nepravdu i nestabilnost“ . Zbog nedostatka osnovnih uslova života, nezaposlenosti, lošeg životnog standarda, deprivacije, socijalne ekskluzije i snažnog osjećaja besperspektivnosti, ljudi su prinuđeni da migriraju prema područjima u kojima mogu da zadovolje svoje egzistencijalne potrebe – navode iz Centra.

Upravo  i cilj ove konferencije je da ukaže na probleme marginalizovanih grupa, kao i ukaže na sve veću potrebu socijalne inkluzije i socijalne pravde od strane društva i njegovih institucija.

(Srpskainfo)