Vijesti 08.04.2019.

KONFERENCIJA O INTERNACIONALIZACIJI U VISOKOM OBRAZOVANJU: Imamo kadar sa bogatim međunarodnim iskustvom

ČITANJE: 2 minute

Prvi korak ka internacionalizaciji naših univerziteta bi bio takozvano stvaranje prozora mobilnosti, gdje bismo strane studente doveli na određeni period na studiranje kod nas, na određene studijske programe, dok bi drugi korak bio licenciranje studijskih programa na engleskom jeziku, smatra prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci Biljana Antunović.

Uoči Konferencije o internacionalizaciji u visokom obrazovanju, koja se održava u Banjaluci, ona ističe da je Univerzitet radio više različitih istraživanja nastojeći da sagleda upravo trenutno stanje na univerzitetu u ovom pogledu, te da je zaključeno da imamo najvažniji resurs za internacionalizaciju.

-Imamo kadar sa bogatim međunarodnim iskustvom i smatramo to jednim od naših najvećih prednosti u narednom periodu internacionalizacije, jer su upravo kolege i studenti ti koji najviše doprinose internacionalizaciji univerziteta u svim njenim segmentima – ističe ona, dodajući i da UNIBL već sistemski i strateški pristupa internacionalizaciji.

Cilj ove konferencije, koja se prvi put održava u RS, jeste da se podstakne dijalog o ovom važnom pitanju za visoko obrazovanje, kao i da se razmjene iskustava visokoškolskih ustanova o svim aspektima internacionalizacije.

-Želimo da vidimo kakav je stav akademske zajednice oko inicijative za internacionalizaciju i kako da se ona postigne, jer je naš strateški cilj da se poveća i naučna produktivnost na našim univerzitetima, a samim tim i vidljivost naših univerziteta u međunarodnim okvirima, uključujući vidljivost na rang listama univerziteta koji su relevantni u svijetu. Isto tako želimo da vidimo kako da naši istraživači učestvuju u zajedničkim timovima u saradnji sa inostranim univerzitetima, da se objavljuju i naučno-istraživački radovi i samim tim da dođemo do određenih rezultata – kaže ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, koji je danas otvorio ovaj skup, ističući i da je konferencija organizovana na inicijativu ovog ministarstva.

Po njegovim riječima, čitav region mora da razbije “hermetičku zatvorenost akademske zajednice i poboljša vidljivost u globalnim okvirima”.

U radu konferencije učestvuju predstavnici svih visokoškolskih ustanova iz RS, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja, te predstavnici studenata dva javna univerziteta iz Srpske.

Prisutni su i predstavnici visokoškolskih ustanova i institucija partnera iz projekta “Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u BiH”, kao i zvanice iz Federacije BiH i Hrvatske.

(Srpskainfo)