Politika 22.03.2016.

Konferencija o upravljanju posljedicama terorističkog akta: Osnažiti kapacitete bezbjednosnog sektora u BiH

ČITANJE: 2 minute
Konferencija
Ministarstvo sigurnosti BiH i Misija OSCE-a u BiH danas su u Sarajevu organizovali konferenciju o upravljanju posljedicama terorističkog akta.

Istaknuto je kako je jezgro nove strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine, saradnja.

Strategija se zalaže za veću koordinaciju, razmjenu informacija i usklađivanje napora koje čine sva nadležna ministarstva i agencije za sprovođenje zakona u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju je otvorio Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, a prisustvovao je i Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti.

– Saradnja znači da ministarstva i agencije mogu djelotvornije reagovati na djela terorizma, ublažiti njihove posljedice i omogućiti zajednicama i državi u cjelini da pozitivnim koracima krene nared. Uvjeren sam da će akcioni planovi za sprovođenje te strategije omogućiti nastavak pružanja međusobne pomoći – rekao je, između ostalog, Moore u svom uvodnom izlaganju i dodao:

– Misija OSCE-a je također sigurna da će nastaviti sa osnaživanjem kapaciteta bezbjednosnog sektora BiH za upravljanje posljedicama incidenata koji imaju veze sa terorizmom. Da bi se to postiglo, postoji jasna potreba za kontinuiranim preispitivanjem i ponovnim procjenjivanjem. Obuke, debate i diskusije na svim nivoima moraju konstantno da oblikuju praksu i politiku djelovanja.

Ministar Mektić se zahvalio gospodinu Mooreu i OSCE-u što su organizovali ovakvu konferenciju na kojoj predstavnici svih nivoa vlasti i bezbjednosnih agencija u BiH imaju priliku naučiti nove lekcije i usvojiti pozitivna iskustva u borbi protiv terorizma.

– Ovo je izuzetno važna i značajna konferencija za BiH. Jutros se dogodio težak napad na aerodromu i u metrou u Brusselsu. Pomenuo sam to kako bi postali svjesni koliko je bitno da imate izgrađene mehanizme koordinacije da bi se smanjio broj žrtava i povrijeđenih lica, ali materijalna šteta u slučaju terorističkog akta. Terorizam postaje sve bezočniji. Udara i napada najvitalnije interese države, a to je ugrožavanje života građana i uništavanje ekonomskih i infrastrukturalnih interesa države. Zato je jako važno da izgradimo mehanizme u kojima ćemo prethodno usvojiti neke operativne mjere određenih postupanja i radnji kako bi koordinisano djelovali u slučaju terorističkih napada, da bi što prije uspostavili funkcionisanje i vratili se u normalno stanje – rekao je Mektić.

Ministar je naglasio da je neophodna koordinacija svih bezbjednosnih i pravosudnih organa u zemlji, kao i oružanih snaga i institucija civilnog društva, kako bi se umanjile posljedice terorističkog napada.

Dodao je da mu je posebno drago što su na konferenciju došlo određeni predstavnici lokalnih zajednica, jer po njemu je konekcija između njih i bezbjednosnih struktura jako važan faktor.

(AA)