Vijesti 30.03.2017.

Konferencija “Standardi zanimanja u funkciji kvaliteta obrazovanja”

ČITANJE: 1 minuta

Obrazovanje je dobro koliko su nam dobri nastavnici – poruka je sa konferencije “Standardi zanimanja u funkciji kvaliteta obrazovanja nastavnika i vaspitača”, održane u Banjaluci. Kako bi usvojili jedinstvene standarde na nivou BiH u projekat koji finansira Evropska unija uključene su sve nadležne entitetske i instititucije BiH.

Prvi od načina poboljšanja kvaliteta nastavničke profesije je izbor studenata koji upisuju ove fakultete.

Drugi je modernizacija studijskih programa na fakultetima-rečeno je u uvodnom dijelu.

“Ta dva elementa bi trebali da doprinesu da nastavnici koji izlaze iz visokog obrazovanja ponesu određene kompetencije”, istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predstavljen je i dokument “Standard zanimanja i vodič za nastavnike” na kojem je u prethodne dvije godine radilo hiljade nastavnika i stručnjaka iz oblasti obrazovanja.

“Ovaj dokument definiše koje su to oblasti rada nastavnika. Pored oblasti rada, koju su to ključni poslovi koje nastavnik ima i onda koje su to kompetencije koje su potrebne da bi te poslove dobro neko obavljao”, kaže Radmila Arangelov Јusović, iz Britanskog savjeta BiH.

“Onog trenutka kada se dokumemt usvoji i kada ga dobijemo, on će imati više značenja. Prije svega predstavljaće obavezu nama visokoškolskim institucijama koje se bavimo obrazovanjem nastavnog kadra, da još jedan put pogledamo svoje studijske programe”, zaključio je Brane Mikanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Dokument koji propisuje standarde na nivou BiH je nešto na što se čekalo 25 godina-jednoglasni su svi učesnici konferencije.

Dodaju da kao i ostale oblasti, tako i obrazovanje zahtjeva izmjene i prilagođavanje potrebama društva.

 

(RTRS)