MEDIJSKI STRUČNJACI U BANJALUCI Kako lažnim vijestima i portalima stati na kraj

Lažne vijesti sve više pronalaze put do čitalaca ili gledalaca, te je ovaj fenomen sve popularniji na našim prostorima – da različiti centri moći formiraju razne portaloide, najčešće u predizborno vrijeme, te putem njih plasiraju lažne informacije kako bi izvukli najveću korist za sebe ili određenu organizaciju.

Istaknuto je ovo danas na konferenciji “Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja”, koja je održana u hotelu “Bosna” u Banjaluci.

Tokom konferencije održana su tri zanimljiva panela – “Uticaj zakona na medijske slobode i ljudska prava”, “Lažne vijesti bez granica” i “Region – gušenje novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima”.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, tokom drugog panela rekla je da su i na ranijim konferencijama govorili o tome šta su lažne vijesti i lažni portali, ali da treba naći modalitet šta učiniti da njih više nema.

“Došli smo do zadnje tačke da nam oni ugrožavaju profesiju, te zajednički moramo da im stanemo na kraj. Dolazimo u situaciju da zbog sitnice završimo na sudu, a portaloidi koji su napravili tu lažnu vijest prolaze nekažnjeno”, kaže Gojković-Arbutina.

Ona je rekla da specijalizovani projekti za razotkrivanje lažnih vijesti, kao i svaka slična akcija, mogu da pomognu u sprečavanju djelovanja lažnih vijesti.

Drago Hedl, novinar iz Osijeka, kaže da se nalazimo u eri lažnih vijesti i fejk njuza, te se pokušava institucionalno boriti protiv toga.

“Laži uglavnom dolaze iz izvora kojima je stalo da plasiraju lažne vijesti, dakle da obmanu javnost, i naravno da nekada mediji nasjednu na te priče i plasiraju ih. Upravo preko medija lažne vijesti dolaze do gledatelja, do ljudi koji ih konzumiraju”, kaže Hedl.

On ističe da je teško prepoznati lažne vijesti, ali da u redakciji koja drži do svog identiteta uvijek će biti onih koji će prepoznati šta je zapravo podvala i laž.

“Tu je naravno na novinarima da svojim znanjem, profesijom i iskustvom prepoznaju da li tu vijest plasirati ili ne”, kaže Hedl.

Veselin Simonović, direktor “Blica”, kaže da takvi mediji nemaju ni impresum na portalima, ni direktora, odnosno nemaju ništa, te da se to ne može desiti u nekoj civilizovanoj državi.

“Globalni problem su postale lažne vesti. Njih je nametnula digitalizacija, nema tog zakona koji će se doneti i koji će to sprečiti. Moramo da naučimo naše čitaoce šta je portaloid i kako da ga razlikujemo. Ostali mediji da ne prenose takve portaloide, oni ne bi postojali tri dana”, rekao je Simonović.

Željko Raljić iz Centra za slobodno novinarstvo rekao je da svi znaju da se portaloidi najviše pojavljuju u predizborno vrijeme i da imaju adekvatne sagovornike, te kada ta vijest dospije na veće medije, onda se radi o manipulaciji, što je još gore od lažne vijesti.

Branimir Đuričić, novinar i urednik RTRS, istakao je da su oni među prvim medijima koji su pokrenuli da budu zabranjeni portaloidi.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, napomenuo je na konferenciji da su novinari “psi čuvari” javnog interesa i svaka država koja drži do toga da javni interes bude zaštićen u najboljoj mogućoj mjeri štiti svoje novinare.

“Nažalost, BiH to ne radi na najbolji mogući način”, rekao je Lučka.

(Nezavisne)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.