MEDIJSKI STRUČNJACI U BANJALUCI Kako lažnim vijestima i portalima stati na kraj

Lažne vijesti sve više pronalaze put do čitalaca ili gledalaca, te je ovaj fenomen sve popularniji na našim prostorima – da različiti centri moći formiraju razne portaloide, najčešće u predizborno vrijeme, te putem njih plasiraju lažne informacije kako bi izvukli najveću korist za sebe ili određenu organizaciju.

Istaknuto je ovo danas na konferenciji “Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja”, koja je održana u hotelu “Bosna” u Banjaluci.

Tokom konferencije održana su tri zanimljiva panela – “Uticaj zakona na medijske slobode i ljudska prava”, “Lažne vijesti bez granica” i “Region – gušenje novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima”.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, tokom drugog panela rekla je da su i na ranijim konferencijama govorili o tome šta su lažne vijesti i lažni portali, ali da treba naći modalitet šta učiniti da njih više nema.

“Došli smo do zadnje tačke da nam oni ugrožavaju profesiju, te zajednički moramo da im stanemo na kraj. Dolazimo u situaciju da zbog sitnice završimo na sudu, a portaloidi koji su napravili tu lažnu vijest prolaze nekažnjeno”, kaže Gojković-Arbutina.

Ona je rekla da specijalizovani projekti za razotkrivanje lažnih vijesti, kao i svaka slična akcija, mogu da pomognu u sprečavanju djelovanja lažnih vijesti.

Drago Hedl, novinar iz Osijeka, kaže da se nalazimo u eri lažnih vijesti i fejk njuza, te se pokušava institucionalno boriti protiv toga.

“Laži uglavnom dolaze iz izvora kojima je stalo da plasiraju lažne vijesti, dakle da obmanu javnost, i naravno da nekada mediji nasjednu na te priče i plasiraju ih. Upravo preko medija lažne vijesti dolaze do gledatelja, do ljudi koji ih konzumiraju”, kaže Hedl.

On ističe da je teško prepoznati lažne vijesti, ali da u redakciji koja drži do svog identiteta uvijek će biti onih koji će prepoznati šta je zapravo podvala i laž.

“Tu je naravno na novinarima da svojim znanjem, profesijom i iskustvom prepoznaju da li tu vijest plasirati ili ne”, kaže Hedl.

Veselin Simonović, direktor “Blica”, kaže da takvi mediji nemaju ni impresum na portalima, ni direktora, odnosno nemaju ništa, te da se to ne može desiti u nekoj civilizovanoj državi.

“Globalni problem su postale lažne vesti. Njih je nametnula digitalizacija, nema tog zakona koji će se doneti i koji će to sprečiti. Moramo da naučimo naše čitaoce šta je portaloid i kako da ga razlikujemo. Ostali mediji da ne prenose takve portaloide, oni ne bi postojali tri dana”, rekao je Simonović.

Željko Raljić iz Centra za slobodno novinarstvo rekao je da svi znaju da se portaloidi najviše pojavljuju u predizborno vrijeme i da imaju adekvatne sagovornike, te kada ta vijest dospije na veće medije, onda se radi o manipulaciji, što je još gore od lažne vijesti.

Branimir Đuričić, novinar i urednik RTRS, istakao je da su oni među prvim medijima koji su pokrenuli da budu zabranjeni portaloidi.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, napomenuo je na konferenciji da su novinari “psi čuvari” javnog interesa i svaka država koja drži do toga da javni interes bude zaštićen u najboljoj mogućoj mjeri štiti svoje novinare.

“Nažalost, BiH to ne radi na najbolji mogući način”, rekao je Lučka.

(Nezavisne)

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

Premijer Federacije BiHFadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić sprovedeni su u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu. Trojac je osumnjičen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

U vezi afere “Respiratori” ispitani i Jelka Milićević i Davor Pehar

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministarka finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević prije 10 dana je saslušana u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”, potvrđeno je za Klix.ba od izvora bliskih istrazi. Iako se o ovoj informaciji danima spekulisalo, sada je potvrđeno da je Milićević iznijela sva svoja saznanja tužiocima državnog tužilaštva u vezi sa

DODIK: Institucije neka rade svoj posao da bi što prije završile tu priču

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u izjavi za Srnu da pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao, pa tako i kada je riječ u vezi sa slučajem “respiratori” u Federaciji BiH, kako bi što prije završile tu priču. Na pitanje Srne da prokomentariše stav SDA da je zadržavanje premijera Federacije BiH

CVIJANOVIĆ: SNSD i dalje ostaje najjači

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović poručila je da je namjera SNSD-a da zajedno sa republičkim vlastima radi za dobrobit građana. – Namjera je da ostanemo najjači ovdje, da formiramo lokalnu vlast. Sigurna sam da će Vlada, kao što je i do sada bio slučaj, biti na usluzi svim opštinama i svim našim građanima – rekla je

SDA: Na sceni pokušaj državnog udara

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”. “SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.  Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije

ŠERANIĆ: Prije 1. jula neće biti govora o nastavku Premijer lige

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otkrio je da prije 1. jula ipak neće biti govora o nastavku Premijer lige. Iako je Federacija BiH dala dozvolu da se utakmice mogu igrati od početka juna, Šeranić je potvrdio da Republike SRpska neće mijenjati svoju odluku. -Mi smo dali javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana

ČISTKA ZBOG KORUPCIJE U HRVATSKOJ I bivšoj načelnici Knina stavljene lisice na ruke

Hrvatski MUP potvrdio je danas da se na području više gradova sprovodi akcija hapšenja državnih službenika i privrednika zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv službene dužnosti i privrednog kriminala sa obilježjima korupcije.  Portparolka MUP Marina Mandić je za Hinu rekla da je Policijski nacionalni Biro za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) započeo