Vijesti 13.07.2021.

KONFERENCIJA U BEOGRADU: U vlasništvu Srba više od 30 odsto teritorije FBiH

ČITANJE: 2 minute

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije pokrenuće uskoro institucionalnu, medijsku i kampanju putem društvenih mreža da bi pomogla institucijama Republike Srpske u zaštiti imovine Srba u Federaciji BiH.

Oko 400.000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji BiH, a ovoj temi u utorak je bilo riječi na konferenciji u Beogradu, koju su organizovali Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Lica koja polažu prava na nepokretnosti u FBiH i žele da se upišu kao vlasnici u katastrima, trebalo bi da se što prije jave jednoj od šest kancelarija Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Republici Srpskoj.

Od kada su formirane, kancelarije su već primile oko 4.000 zahtjeva koji se najviše odnose na usaglašavanje podataka i probleme nad vlasništvom parcela koje su nekada pripadale Srbima, a sada su ih uknjižile opštine ili kantoni.

– Imamo problema sa raznim putevima, koji se odjednom uplane na srpskoj imovini, imamo problema i sa šumama, sa Šumama sarajevskog kantona koje su čitavu jednu porodicu izbrisale sa zemlje i svu tu šumu preveli na Kanton Sarajevo – rekao je Đorđe Radanović, koordinator rada Kancelarije za stručnu pravnu pomoć Srbima u FBiH.

Srpska imovina u Federaciji BiH uglavnom je uništena i zapuštena. Iz RUGIPP-a upozoravaju i na opasnost od takozvanog postupka održaja, odnosno da neko od građana FBiH koji 10 ili 20 godina obrađuje neku srpsku zemlju, stekne i pravo vlasništva.

– Ako uzmemo podatak da su Srbi naseljavali ruralna područja, to je 30 i nešto odsto teritorije Federacije koja priprada Srbima. Ne smijemo zaboraviti da to nije samo parcela, nečije privatno vlastništvo, nego i teritorija – rekla je Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Uskoro počinje šira kampanja u koju će se uključiti i institucije Srbije, da bi Srbe koji žive u inostranstvu upoznali o mogućnostima zaštite njihove imovine u Federaciji BiH.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je da će Uprava sljedeće sedmice krenuti u kampanju.

– Uprava će aktivirati udruženja ili preko DKP mreže Ministarstava spoljnih poslova, a i vjerujemo da će biti važna i uloga društvenih mreža, jer ćemo na taj doći do svakog Srbina koji je porijeklom sa tih prostora i do njihovih potomaka – rekao je Gujon.

I sa skupa u Beogradu upućena je jasna poruka – bivši stanovnici Federacije BiH srpske nacionalnosti ili njihovi potomci, trebalo bi da se što prije jave kancelarijima RUGIPP-a u gradovima Srpske, da bi dobili pravne savjete i zadržali svoju imovinu.

(Srna/SB)