Magazin 04.09.2018.

KONFUCIJEV INSTITUT Održana prva kineska čajanka

ČITANJE: 1 minuta

Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, održao je u saradnji sa edukativnim centrom Robokids prvu kinesku čajanku.

Posjetioci su prostorijama Robokidsa, imali priliku da uz raznovrsne kineske čajeve upoznaju kinesku kulturu i tradiciju i da nauče nešto više o različitim dejstvima koje čajevi imaju po naše zdravlje.

Uz izvođenje tradicionalne čajne ceremonije, kineska direktorica Konfucijevog instituta Cai Jing upoznala je naše sugrađane o značaju i kulturi ispijanja čaja u Kini. Objasnila je da se kineski čajevi svrstavaju u podkategorije zeleni, crni, olong, žuti i tamni čaj, na osnovu različitih načina proizvodnje i različitih stepena fermentacije.

Govorila je i o različitim preventivnim dejstvima listova čajeva po naše zdravlje i o tome kako Kinezi piju različite vrste čajeva u različitim godišnjim dobima, iz različitih zdravstvenih razloga.

Uz šoljicu kineskog čaja, posjetioci su imali priliku da bar nakratko osjete duh kineske tradicije i čak da razmijene po koju riječ na kineskom jeziku.

Čajna ceremonija je značajan dio tradicionalne kineske kulture i ispijanje različitih čajeva u Kini, pored blagodeti koje ima po zdravlje, predstavlja i način odavanja počasti ljepoti svakodnevnih aktivnosti.