Magazin 24.11.2018.

Konfučijev institut organizovao još jedno predavanje o istoriji Kine

ČITANJE: 1 minuta

U organizaciji Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci na Fakultetu političkih nauka je održano predavanje „Odnosi Evrope i Kine tokom istorije“.

Profesor doktor Boro Bronza je govorio o odnosima Kine i Evrope kao i o razvoju tih odnosa od doba kada je Kinom vladala dinastija Đin do 1912. godine.

– Kina i njeni odnosi sa evropskim kontinentom su u sve većoj žiži evropske javnosti te je izuzetno bitno da se Univerzitet u Banjaluci i Konfučijev institut, Republika Srpska uopšte, nalaze u jednom takvom trendu proučavanja različitih aspekata kineskog prostora, što svakako podrazumijeva adekvatno valorizovanje istorijskih odnosa između Kine i Evrope – izjavio je Bronza, i dodao da se, kao što je to uvijek slučaj, iz istorije može i treba naučiti nešto i za budućnost.

Bronza smatra da je značajno produbljivati znanja o geopolitičkom podneblju koje ima i imaće esencijalni značaj za naš budući politički razvoj.

Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, kazala je da je ovo bilo jedno u nizu tematskih predavanja o Kini i njenoj kulturi, tradiciji i ekonomskim i društvenim tokovima, koje je organizovao Konfucijev institut, te da će slična predavanja biti organizovana zajedno sa profesorima sa Univerziteta i u narednom periodu.

Prof. dr Boro Bronza je profesor istorije na Odsjeku istorija na banjalučkom Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.