Vijesti 08.11.2016.

Konfučijev institut uskoro u Banjaluci?

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka bi uskoro mogla da dobije Konfučijev institut. Upravo zbog toga su se rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga i zamjenik rektora Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje iz Kine sastali i potpisali memorandum o razumjevanju.

Iako nisu tačno precizirali kada bi institut mogao biti otvoren, o njegovom značaju za studente i jedne i druge zemlje se mnogo govorilo. Tako će Konfučijev institut pomoći studentima da mnogo više saznaju o kulturi, istoriji i jeziku Kine. Studentima i profesorima iz Republike Srpske će biti omogućena međunarodna razmjena ali i mogućnost dobijanja stipendija. Za rektora Univerziteta u Banjaluci, ovo je velika stvar i posebno je ponosan što je ugostio delegaciju iz Kine.

– Mi od direktne saradnje očekujemo ne samo promociju kineskog jezika i kulture, već i približavanje dva naroda i lakše komuniciranje ne samo sa našim partnerskim univerzitetom, nego i mnogim drugim univerzitetima u Kini. To nam otvara velika vrata za međunarodnu razmjenu i profesora i studenata, a godišnje će biti obezbijeđeno oko 30 stipendija za naše studente i društvenih i prirodnih nauka – rekao je Milan Mataruga.

Gosti iz Kine su imali sastanke i sa direktorima srednjih i osnovnih škola zato što se institut neće bazirati samo na saradnju sa studentima. Sve ove prednosti će se moći iskoristiti za učenje jezika, putovanja, ali i istraživanja, smatra Jan Bing, zamjenik rektora Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje Tjenđin.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da sarađujemo. Prvi put smo u Banjaluci, a ovaj institut će više povezati i naše studente ali i naše zemlje. Jačaćemo kulturu, povezivati tradiciju i usmjeravati se na obrazovanje, rekao je Jan Bing.

Konfučijev institut postoji u više od 400 gradova u svijetu. Među njima su i Beograd, Ljubljana i Sarajevo.

(Srpskacafe.com)