KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta.

Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika Udruženja anesteziologa i reanimatologa Srpske Darka Golića, predavači će predstaviti razne teme podijeljene u četiri sesije, a uz kongres je organizovano i osam radionica.

“Drago nam je da imamo najprestižnije i najviđenije doktore iz šest zemalja koji će svoja iskustva podijeliti sa nama i to će biti način da usvojimo neka nova znanja”, rekao je Golić, koji je i načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Srpske.

On je naglasio da je osnovni cilj kongresa praćenje stanja u svijetu u ovoj oblasti i usvajanje znanja na dobrobit pacijenata u Srpskoj.

Šef Odjeljenja anestezije za porodiljstvo u Medicinskom centru u njujorškom naselju Bruklin Ivan Veličković rekao je da je u Srpsku došao zajedno sa šest kolega iz Amerike, podsjetivši da je ovdje boravio i prije dvije godine i da su iskustva pozitivna.

On je naveo da kolegama iz Srpske i regiona žele da prenesu svoja iskustva iz ove oblasti.

Kada je riječ o protokolima liječenja životno ugroženih pacijenata u Americi u odnosu na Srpsku i region, Veličković je rekao da su neke stvari veoma slične, dodavši da je cilj ovakvih kongresa da se vidi da li postoji mogućnost da neki protokoli i načini liječenja budu slični.

“U Banjaluci postoji veoma dobar epiduralni program, a kada je riječ o anesteziji za carske rezove tu ima razlike. Međutim, uvijek postoji mogućnost da kao rezultat ovakvih susreta i mi i domaćini budemo bolji”, naglasio je Veličković.

Predsjednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije Nebojša Lađević
rekao je da su znanja i vještine anesteziologa u Srbiji i Srpskoj na zavidnom nivou.

Lađević, koji je i direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije, naglasio je da je u odnosu na svijet razlika jedino u opremi koju mogu da nabave i koliko često nešto što je skupo mogu i da primjenjuju.

Govoreći o onom što bi trebalo biti unaprijeđeno u oblasti anestezije, Lađević je naveo da je to postoperativni dio, intenzivna njega, jer je to nosi visoke troškove liječenja.

“Svaki tim koji radi i u Srpskoj i Srbiji možemo ovog trenutka da izvučemo iz operacione sale i prebacimo recimo u Njujork i oni će sutra raditi i održati taj operativni program. Međutim, ono čime raspolažemo u postoperativnoj njezi, od moitoringa do lijekova, tu se razlikujemo, odnosno koliko možemo da potrošimo na jednog pacijenta. Tu smo više ograničeni”, rekao je Lađević.

U okviru kongresa i nakon njegovog završetka biće organizovane radionice iz primjene ultrazvuka u regionalnoj anesteziji, regionalne anestezije u opstetriciji i primjene ultrazvuka u intenzivnoj medicini.

Tom prilikom instruktori će biti Kertis Bejsindžer i Samrat Vora iz Klinike “Mejo” te Ferne Brejvman sa Univerziteta “Jejl”.

(Srna)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.