KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta.

Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika Udruženja anesteziologa i reanimatologa Srpske Darka Golića, predavači će predstaviti razne teme podijeljene u četiri sesije, a uz kongres je organizovano i osam radionica.

“Drago nam je da imamo najprestižnije i najviđenije doktore iz šest zemalja koji će svoja iskustva podijeliti sa nama i to će biti način da usvojimo neka nova znanja”, rekao je Golić, koji je i načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Srpske.

On je naglasio da je osnovni cilj kongresa praćenje stanja u svijetu u ovoj oblasti i usvajanje znanja na dobrobit pacijenata u Srpskoj.

Šef Odjeljenja anestezije za porodiljstvo u Medicinskom centru u njujorškom naselju Bruklin Ivan Veličković rekao je da je u Srpsku došao zajedno sa šest kolega iz Amerike, podsjetivši da je ovdje boravio i prije dvije godine i da su iskustva pozitivna.

On je naveo da kolegama iz Srpske i regiona žele da prenesu svoja iskustva iz ove oblasti.

Kada je riječ o protokolima liječenja životno ugroženih pacijenata u Americi u odnosu na Srpsku i region, Veličković je rekao da su neke stvari veoma slične, dodavši da je cilj ovakvih kongresa da se vidi da li postoji mogućnost da neki protokoli i načini liječenja budu slični.

“U Banjaluci postoji veoma dobar epiduralni program, a kada je riječ o anesteziji za carske rezove tu ima razlike. Međutim, uvijek postoji mogućnost da kao rezultat ovakvih susreta i mi i domaćini budemo bolji”, naglasio je Veličković.

Predsjednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije Nebojša Lađević
rekao je da su znanja i vještine anesteziologa u Srbiji i Srpskoj na zavidnom nivou.

Lađević, koji je i direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije, naglasio je da je u odnosu na svijet razlika jedino u opremi koju mogu da nabave i koliko često nešto što je skupo mogu i da primjenjuju.

Govoreći o onom što bi trebalo biti unaprijeđeno u oblasti anestezije, Lađević je naveo da je to postoperativni dio, intenzivna njega, jer je to nosi visoke troškove liječenja.

“Svaki tim koji radi i u Srpskoj i Srbiji možemo ovog trenutka da izvučemo iz operacione sale i prebacimo recimo u Njujork i oni će sutra raditi i održati taj operativni program. Međutim, ono čime raspolažemo u postoperativnoj njezi, od moitoringa do lijekova, tu se razlikujemo, odnosno koliko možemo da potrošimo na jednog pacijenta. Tu smo više ograničeni”, rekao je Lađević.

U okviru kongresa i nakon njegovog završetka biće organizovane radionice iz primjene ultrazvuka u regionalnoj anesteziji, regionalne anestezije u opstetriciji i primjene ultrazvuka u intenzivnoj medicini.

Tom prilikom instruktori će biti Kertis Bejsindžer i Samrat Vora iz Klinike “Mejo” te Ferne Brejvman sa Univerziteta “Jejl”.

(Srna)

RADOJIČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA STANARIMA: Riješiti infrastrukturu oko zgrada u Lazarevu

Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je stanare Ulice Despota Stefana Lazarevića, gdje je Grad nedavno asfaltirao pristupnu saobraćajnicu, zajedno sa pješačkim površinama. Osim pristupnih saobraćajnica i 42 parking mjesta, izgrađena je oborinska i dio fekalne kanalizacije, kao i nova rasvjeta, a sve u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa nedostajućom komunalnom infrastrukturom. Grad je izdvojio

ČAVIĆ: CIK BiH prema NDP-u vrši političku osvetu

Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije CIK BiH, u kome su ljudi iz SDS i PDP, vrši političku osvetu prema NDP kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena nevjerovatna kazna od 87.000 KM.  Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP

DVOSTRUKO UBISTVO U SREMSKIM KARLOVCIMA: Nakon porodične svađe ljekar ubio roditelje

U Sremskim Karlovcima danas se dogodilo dvostruko ubistvo, a oko 15 časova osumnjičeni je uhapšen, saznaje Tanjug. Muškarac star oko 50 godina, osumnjičen je da je ubio svoje roditelje, najprije oca Lj. K.sa kojim se posvađao, a potom i majku, G.K. koja se umiješala u svađu. Dvostruko ubistvo dogodilo se u naselju Doka, u Sremskim

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković