Politika 10.06.2023.

KONGRES SDP-a: Bećirović i Čengić nisu došli, očekuje se produženje mandata Nikšiću

ČITANJE: 1 minuta

Na Ilidži je počeo kongres SDP-a kojem ne prisustvuje jedan od potpredsjednika ove stranke i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Nikšić je na konferenciji za novinare, prije početka kongresa, izjavio da je vjerovatno da će biti predloženo da se prolongira izbor predsjednika do nakon lokalnih izbora 2024. Uvjerava da to nije njegov prijedlog, već da je to prijedlog onih koji smatraju da prioritet u narednom periodu trebaju biti državni, a ne stranački poslovi. Kako saznaje Kliks, ovo će biti prijedlog tuzlanskog ogranka stranke.

Prema SDP-ovom statutu, predsjednika bira članstvo, a onda se održava kongres. Međutim, predsjednik nije biran, iako Nikšiću ove godine ističe mandat. Članstvo ga je za predsjednika izabralo 2019. i 2015. kada se prvi put u ovoj stranci birao stranački čelnik po principu jedan član-jedan glas.

Kongresu ne prisustvuje Denis Bećirović koji se spominje kao jedan od kandidata za Nikšićevog nasljednika na poziciji stranačkog predsjednika. Nikšić je rekao da će obznaniti ko mu je favorit za novog predsjednika “kada dođe vrijeme za to”.

Izostao je i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić kojeg je Nikšić nazvao svojom greškom pri izboru generalnog sekretara. Čengić je generalni sekretar bio od 2015. do 2019. Inače, Nikšić je kadrovska rješenja ocijenio kao svojim najvećim propustom u dva predsjednička mandata.

Između ostalih, gost kongresa SDP-a, koji se održava u hotelu Hills, je predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković. Kongresu prisustvuje više od 500 delegata.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine se danas održava i kongres Naše stranke na kojem će biti izabran njen predsjednik, a jedini kandidat je aktuelni predsjednik Edin Forto.

(N.S)