Biznis 20.06.2016.

Konkretni razgovori sa francuskim privrednicima

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Slobodan Gavranović razgovarao je danas sa delegacijom francuskih privrednika, koja u našem gradu boravi na poziv Privredne komore regije Banjaluka.

– Dvije su teme o kojima smo razgovarali sa našim gostima, a to su mogućnosti gradnje hotelskog kapaciteta, uključujići i mogućnost revitalizacije artiljerijske kasarane na tvrđavi Kastel uz dodatni veći hotelski smještaj u užem dijelu grada i drugo pitanje je mogućnost finansiranja ili izgradnje kolektorskog sistema i fabrike za tretman otpadnih voda – kazao je gradonačelnik novinarima poslije sastanka u zgradi Gradske uprave.

Dodao je da su oba pitanja konkretna i da je danas dogovoreno da se u najkraćem roku posredstvom naše Privredne komore francuskim privrednicima dostave potrebni podaci sa procedurama i dinamikom za mogući angažman na pomenutim pitanjima.

– Očekujemo da početkom jula jedna grupa tehničkih stručnjaka iz njihovih kompanija dođu u Banjaluku i obave neposredan uvid u dokumentaciju i naša tehnička rješenja za izgradnju kolektorskog sistema i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kako bismo precizirali mogućnosti njihovog angažmana. Za investiranje imaju spremnih 50 miliona evra i to je za nas vrlo značajno – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, potrebno je dogovoriti druge detalje i otvoriti procedure koje su propisane našim zakonima da bi se ove komapnije mogle angažovati na pomenutim pitanjima.

Predstavnik Privredne komore francuske pokrajine Valdoaz i preduzeća „Integrale“, Kristof Mašar rekao je da je i ranije bio u posjeti Banjoj Luci sa više delegacija francuskih preduzetnika kako bi na licu mjesta vidjeli privredni potencijal u Republici Srpskoj i u Banjaluci. Kazao je da postoji interesovanje da ulažu na ovim prostorima.

– U razgovoru sa gradonačelnikom Banjaluke željeli smo da saznamo nešto više o situaciji sa otpadnim vodama i mogućnosti gradnje hotela. Nadamo se da ćemo ojačati prijateljstvo sa Republikom Srpskom i prijateljima iz Banjaluke, te da ćemo uskoro moći i da potpišemo konkretan ugovor – zaključio je Mašar.