Vijesti 13.05.2016.

Konkurs Gradske uprave: Za 41 radno mjesto prijavilo se 1.100 kandidata

ČITANJE: 2 minute
opstina

Više od 1.100 zahtjeva potencijalnih kandidata pristiglo je na konkurs Gradske uprave kojim se traži 41 novi radnik, a koji je nedavno zatvoren.

Prema nezvaničnim saznanjima, komisija koja je zadužena za obradu pristiglih prijava ima pune ruke posla, jer osim toga što se na konkurs prijavio veliki broj kandidata, skoro svi su aplicirali za nekoliko radnih mjesta.

Konkurs je zatvoren 28. aprila, a u radni odnos na neodređeno vrijeme u statusu službenika prima se 29 izvršilaca, a u statusu radnika 12 izvršilaca.

“Zbog toga što jedno lice u prijavi na konkurs istovremeno aplicira na više pozicija teško je obraditi sve informacije i treba vremena da se dokumenti detaljno pregledaju kako bi se utvrdilo da li je dokumentacija kompletna i napraviti uvid u to za koja radna mjesta ima najviše pristiglih zahtjeva”, kažu u Gradskoj upravi.

Ističu da će nakon završene obrade dokumenata i uvida u pravo stanje prijava biti poznato i na koja radna mjesta je pristiglo najviše zahtjeva, kao i to kada će biti obavljeni intervjui sa kandidatima. Iako je raspisivanje konkursa ulilo nadu nezaposlenima da mogu doći do radnog mjesta, ipak neki postavljaju pitanje koliko uopšte treba pojačavati gradsku administraciju i ima li novca za novi kadar.

“Budžet to više ne može podnijeti. Broj tih radnih mjesta mora se smanjivati, a nikako povećavati. Broj prijavljenih dovoljno govori o tome kakvo nam je stanje u privredi, a privreda je ono u šta treba investirati kako bi se stanje popravilo”, kazao je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava već zapošljava oko 780 radnika, što je enormno mnogo u odnosu na gradove koji imaju približan broj stanovnika.

I odbornik DNS-a Boran Bosančić smatra da je veliki broj pristiglih zahtjeva na administrativne pozicije posljedica teškog ekonomskog stanja i niske stope zaposlenosti, te smatra da je fotelja u organima uprave veoma atraktivna.

“Svi danas žele raditi u organima uprave, to je dobro radno mjesto pa stoga i ne čudi velika zainteresovanost za posao, ali istovremeno je i ogledalo teškog stanja u društvu i visoke stope nezaposlenosti”, kaže on.

Dušan Čajić, odbornik SNSD-a, kaže da je fotelja u Gradskoj upravi sama po sebi privlačnija nego neko drugo radno mjesto.

“Naš narod je takav da svi žele raditi neke fine poslove koji su vezani za državni budžet. Plate tu jesu dobre, međutim ima i u privatnom sektoru dobrih radnih mjesta ali se na njih ne prijavljuju mnogo”, kaže Čajić.

 

(Nezavisne)