Vijesti 24.05.2016.

Konkurs lijepog pisanja ćirilice: Najboljima nagrade

ČITANJE: 1 minuta

Žiri je odlučivao između 120 radova učenika osnovnih škola sa područja grada. Osnovci od šestog do devetog razreda takmičili su se za najbolje literarne sastave o temi istorije i važnosti očuvanja ćiriličnog pisma.

Prva nagrada u kategoriji trećih razreda dodijeljena je Kristini Radić, u kategoriji četvrtih razreda najbolji je bio Mijat Suvajac, dok je među petim razredima prva nagrada pripala Dragani Zotović.

U kategoriji šestih razreda prva nagrada uručena je Nikolini Stijačić, a među sedmim razredima najbolji je bio rad Milice Ilić.

Među osmim razredima prva nagrada pripala je Kristini Pejdo, a kod devetih razreda najbolji rad imala je Nikolina Stojanović.

Predsjednik Srpskog udruženja “Ćirilica” Vesna Andrić navela je da u osnovnim školama djeca uglavnom pišu ćirilicom, ali da u jednom trenutku odrastanja, zbog uticaja interneta, računara i telefona, počinju da se odriču svog pisma.

Ona je navela da će u narednom periodu ovo udruženje organizovati izložbu fotografija ćiriličnog pisma na srednjovjekovnim stećcima Hercegovine, autora Gorana Komara.

Biće održana i promocija knjige izabranih stihova Matije Bećkovića sa kaligrafskim ilustracijama, kao i štampanje ćiriličnog Bukvara koji će biti prva publikacija u izdanju trebinjske “Ćirilice”.

Obilježavanje krsne slave biće završeno večeras, godišnjom skupštinom udruženja.

(Agencije)