Vijesti 10.10.2018.

KONKURS Za studentske stipendije pola miliona KM iz gradske kase

ČITANJE: 1 minuta

U okviru programa podrške mladima, Gradska uprava raspisaće u ponedjeljak, 15. oktobra, konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja. Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje predviđeno je 1,6 miliona KM, s tim da će, po procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente.

Prema konkursu, koji će biti objavljen u ponedjeljak, dodjeljuju se tri vrste stipendija, i to: prema socijalnom statusu, za uspjeh na studiju i za deficitarna zanimanja.

Najviši novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečno od 250 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 130 KM.

Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su: elektrotehnika, matematika i informatika i fizika.

Uporedo s tim, kako su najavili iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport – krajem novembra trebalo bi da budu poznati rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola.

Prema podacima odjeljenja, na ovaj konkurs, okončan prošle sedmice, prijavilo se 1.318 učenika, što je nešto više nego prošle godine.

-Najviše prijava stiglo je po osnovu ostvarenog uspjeha u školovanju. Komisija razvrstava pristigle prijave, traži dopunu dokumentacije gdje je to potrebno, te će započeti sa obradom zahtjeva i bodovanjem onih koji stipendiju traže po osnovu uspjeha – pojasnili su iz nadležnog odjeljenja.

Tako će učenici stipendisti po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM, a oni koji su izabrali neke od deficitarnih zanimanja 1.600 KM.

Sve gradske stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to deset mjeseci u godini.

Grad u školskoj 2017/2018. godini stipendira 1.194 učenika i 318 studenata.