Vijesti 04.08.2021.

KONKURS ZA UPIS DJECE: 318 slobodnih mjesta u 25 banjalučkih vrtića

ČITANJE: 2 minute

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je raspisao konkurs za upis 318 mališana u radnoj 2021/22. godini, a roditelji prijave mogu slati do 16. avgusta.

Slobodnih mjesta ima u 25 banjalučkih vrtića. Najviše, 308, odnosi se na cjelodnevni boravak djece starosti od jedne godine do polaska u školu, a ostatak se na poludnevni boravak za djecu od tri do šest godina.

U vrtiću „Neven“ ima 12 slobodnih mjesta, „Našoj djeci“ 52, „Radosti“ 14 , „Plavom čuperku“ 35, „Prvim koracima“ dva, „Srećnom djetinjstvu“ dva, „Suncu“ tri, „Kolibriju“ 38, „Bambiju“ 11, „Lani“ 15, „Pčelici“ dva, „Ježevoj kućici“ četiri, „Leptiriću“ četiri, „Nataši“ 10, „Tijani“ četiri, „Pinokiju“ dva, „Bubamari“ 13, „Mariji Mažar“ devet, „Luni“ dva, „Dori“ 44, „Cvrčku“ dva, „Poletarcu“ tri , „Malim drugarima“ tri, „Anđelku“ 13 i „Zmaj Jova Jovanoviću“ sedam.

– Nakon zatvaranja konkursa imenovana komisija će u roku od tri dana izvršiti rangiranje i utvrđivanje konačne liste. O prijemu i vremenu uključivanja djece roditelji, odnosno staratelji će biti obaviješteni putem spiska, koji će u roku od osam dana od rangiranja kandidata biti postavljen na tabli Uprave Centra i objavljen na zvaničnoj internet stranici Centra – precizirano je u ovom konkursu.

Kako je nevedeno, roditelji čija djeca budu ispunjavala uslove i budu primljena dužni su da do početka radne godine odnosno do 1. septembra dostave ljekarska uvjerenja.

– Ukoliko se u pojedinim vrtićima pojavi veći broj kandidata od onih koja su precizirana kroz konkurs, komisija zadržava pravo da dijete rasporedi u najbliži vrtić u kojem ima slobodnih mjesta – navedeno je u konkursu uz napomenu da se neće razmatrati prijave za upis mališana u vrtiće koji nisu navedeni u ovom konkursu.

Subvencije

Aktuelna administracija je najavila da Grad planira subvencionisati boravak djece u privatnim vrtićima sa 900.000 KM, čime bi, kako su objasnili, trebalo biti riješeno pitanje nedostatka mjesta u javnim obdaništima.

Jedan od problema koji se često spominje u kontekstu javnih vrtića su duge liste s imenima mališana koji čekaju na slobodno mjesto. Najavili su da bi se do kraja godine pred odbornicima trebala naći odluka o sufinasiranju boravka djece u privatnim vrtićima. Ovaj plan Grada predviđa da se zadrže postojeći kapaciteti javnih vrtića, ali da se ne grade novi objekti.

(SB)