KONSTANTIN DOBRILOVIĆ: Uspjeh Slobodarske partije Austrije i desnice u Evropi važan i za RS

Ponosan sam na Orden Njegoša trećeg reda kojim me je odlikovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a koji mi je uručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” Konstantin Dobrilović, lider austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i jedan od najbližih saradnika predsjednika Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicepremijera ove zemlje Hajnca-Kristijana Štrahea.

On ističe da će orden sa ponosom nositi na Bečkom balu u Moskvi 25. maja ove godine, dodajući da se nada da će mu čast koje mu je dodjelom ordena ukazalo rukovodstvo Republike Srpske pomoći da napravi dobar rezultat u trci za poslaničko mjesto u Evropskom parlamentu.

Šta za Vas lično znači orden, a šta za Hrišćansko-slobodarsku platformu na čijem ste čelu?

I meni lično, a istovremeno i CFP-u ovo je poruka da ono što radimo na razvoju dobrih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i austrijskog i srpskog naroda radimo kako treba, čim taj posao zaslužuje orden.

Šta očekujete od predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima ste kandidat FPO-a?

Očekujem i vjerujem u to da će Slobodarska partija Austrije napraviti još bolji rezultat i da će umjesto sadašnja četiri u novom sazivu Evropskog parlamenta imati više poslanika.

Da li evropska desnica može da odnese pobjedu i preuzme kontrolu u institucijama Evropske unije?

Očekujem da će i naši partneri iz drugih evropskih zemalja, među kojima su italijanska Liga, francuski Nacionalni front i Alternativa za Njemačku ostvariti dobar rezultat i biti značajna i nezaobilazna snaga u Evropskom parlamentu. Očekujem i da će mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka napraviti dobar rezultat i da će u budućnosti nastupati kao dio bloka evropske demokratske desnice.

Šta bi pobjeda tih snaga značila za Republiku Srpsku?

To može samo da osnaži i ovako dobre odnose koje Slobodarska partija ima sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom, a time i poziciju Republike Srpske.

Koji su osnovni programski ciljevi Hrišćansko-slobodarske platforme?

U osnovi našeg programa je borba za to da Evropa čvrsto ostane na temeljima hrišćanske tradicije i kulture, pogotovo u ovo vrijeme u kojem svjedočimo da islam sve agresivnije nadire u Evropu.

Šta poručujete biračima, prije svega onima srpskog porijekla, pred izbore za Evropski parlament?

Poručujem im da daju svoje povjerenje Slobodarskoj partiji koja će nastaviti da se protivi napadima na Republiku Srpsku, poštujući pri tome integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Za ljude iz RS značajno je i to što je Austrija pokazala da zemlja može da bude stabilna i bezbjedna, čak i ako ostane vjerna vojnoj neutralnosti.

(Glas Srpske)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.