Politika 16.05.2019.

KONSTANTIN DOBRILOVIĆ: Uspjeh Slobodarske partije Austrije i desnice u Evropi važan i za RS

ČITANJE: 2 minute

Ponosan sam na Orden Njegoša trećeg reda kojim me je odlikovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a koji mi je uručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” Konstantin Dobrilović, lider austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i jedan od najbližih saradnika predsjednika Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicepremijera ove zemlje Hajnca-Kristijana Štrahea.

On ističe da će orden sa ponosom nositi na Bečkom balu u Moskvi 25. maja ove godine, dodajući da se nada da će mu čast koje mu je dodjelom ordena ukazalo rukovodstvo Republike Srpske pomoći da napravi dobar rezultat u trci za poslaničko mjesto u Evropskom parlamentu.

Šta za Vas lično znači orden, a šta za Hrišćansko-slobodarsku platformu na čijem ste čelu?

I meni lično, a istovremeno i CFP-u ovo je poruka da ono što radimo na razvoju dobrih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i austrijskog i srpskog naroda radimo kako treba, čim taj posao zaslužuje orden.

Šta očekujete od predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima ste kandidat FPO-a?

Očekujem i vjerujem u to da će Slobodarska partija Austrije napraviti još bolji rezultat i da će umjesto sadašnja četiri u novom sazivu Evropskog parlamenta imati više poslanika.

Da li evropska desnica može da odnese pobjedu i preuzme kontrolu u institucijama Evropske unije?

Očekujem da će i naši partneri iz drugih evropskih zemalja, među kojima su italijanska Liga, francuski Nacionalni front i Alternativa za Njemačku ostvariti dobar rezultat i biti značajna i nezaobilazna snaga u Evropskom parlamentu. Očekujem i da će mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka napraviti dobar rezultat i da će u budućnosti nastupati kao dio bloka evropske demokratske desnice.

Šta bi pobjeda tih snaga značila za Republiku Srpsku?

To može samo da osnaži i ovako dobre odnose koje Slobodarska partija ima sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom, a time i poziciju Republike Srpske.

Koji su osnovni programski ciljevi Hrišćansko-slobodarske platforme?

U osnovi našeg programa je borba za to da Evropa čvrsto ostane na temeljima hrišćanske tradicije i kulture, pogotovo u ovo vrijeme u kojem svjedočimo da islam sve agresivnije nadire u Evropu.

Šta poručujete biračima, prije svega onima srpskog porijekla, pred izbore za Evropski parlament?

Poručujem im da daju svoje povjerenje Slobodarskoj partiji koja će nastaviti da se protivi napadima na Republiku Srpsku, poštujući pri tome integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Za ljude iz RS značajno je i to što je Austrija pokazala da zemlja može da bude stabilna i bezbjedna, čak i ako ostane vjerna vojnoj neutralnosti.

(Glas Srpske)