KONSTANTIN DOBRILOVIĆ: Uspjeh Slobodarske partije Austrije i desnice u Evropi važan i za RS

Ponosan sam na Orden Njegoša trećeg reda kojim me je odlikovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a koji mi je uručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” Konstantin Dobrilović, lider austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i jedan od najbližih saradnika predsjednika Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicepremijera ove zemlje Hajnca-Kristijana Štrahea.

On ističe da će orden sa ponosom nositi na Bečkom balu u Moskvi 25. maja ove godine, dodajući da se nada da će mu čast koje mu je dodjelom ordena ukazalo rukovodstvo Republike Srpske pomoći da napravi dobar rezultat u trci za poslaničko mjesto u Evropskom parlamentu.

Šta za Vas lično znači orden, a šta za Hrišćansko-slobodarsku platformu na čijem ste čelu?

I meni lično, a istovremeno i CFP-u ovo je poruka da ono što radimo na razvoju dobrih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i austrijskog i srpskog naroda radimo kako treba, čim taj posao zaslužuje orden.

Šta očekujete od predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima ste kandidat FPO-a?

Očekujem i vjerujem u to da će Slobodarska partija Austrije napraviti još bolji rezultat i da će umjesto sadašnja četiri u novom sazivu Evropskog parlamenta imati više poslanika.

Da li evropska desnica može da odnese pobjedu i preuzme kontrolu u institucijama Evropske unije?

Očekujem da će i naši partneri iz drugih evropskih zemalja, među kojima su italijanska Liga, francuski Nacionalni front i Alternativa za Njemačku ostvariti dobar rezultat i biti značajna i nezaobilazna snaga u Evropskom parlamentu. Očekujem i da će mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka napraviti dobar rezultat i da će u budućnosti nastupati kao dio bloka evropske demokratske desnice.

Šta bi pobjeda tih snaga značila za Republiku Srpsku?

To može samo da osnaži i ovako dobre odnose koje Slobodarska partija ima sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom, a time i poziciju Republike Srpske.

Koji su osnovni programski ciljevi Hrišćansko-slobodarske platforme?

U osnovi našeg programa je borba za to da Evropa čvrsto ostane na temeljima hrišćanske tradicije i kulture, pogotovo u ovo vrijeme u kojem svjedočimo da islam sve agresivnije nadire u Evropu.

Šta poručujete biračima, prije svega onima srpskog porijekla, pred izbore za Evropski parlament?

Poručujem im da daju svoje povjerenje Slobodarskoj partiji koja će nastaviti da se protivi napadima na Republiku Srpsku, poštujući pri tome integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Za ljude iz RS značajno je i to što je Austrija pokazala da zemlja može da bude stabilna i bezbjedna, čak i ako ostane vjerna vojnoj neutralnosti.

(Glas Srpske)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen