Vijesti 06.11.2018.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS zakazana za 19. novembar

ČITANJE: 1 minuta

Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 19. novembra. Za razliku od prethodnih konstitutivnih sjednica, na ovoj će zakletvu položiti novoizabrani član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dan nakon zakletve u Banjaluci, u Sarajevu će biti održana inauguracija svih članova Predsjedništva – Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

“Biraće se prvo skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata, nakon toga će zakletvu položiti novoizabrani predsjednik Republike – gospođa Cvijanović, nakon toga ću i ja položiti zakletvu, i onda sjesti i otići u Sarajevo sutradan, na inauguraciju”, istakao je bMilorad Dodik, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik, koji će biti prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, već ima planove za  prvu sjednicu tog tijela.

“Prva sjednica Predsjedništva, sa moje strane biće prijedlog – izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva”, istakao je Dodik.

Novoizabrana predsjednica Srpske očekuje da će nakon potvrđivanja zvaničnih rezultata, sve ići glatko, od konstitutivne sjednice do formiranja nove Vlade, što očekuje do kraja godine.

“S obzirom da mi imamo određene stavove, uslijediće veoma brzo, čim se završe sve proceduralne stavke, ići će se i sa zvaničnim imenovanjem mandatara, da bi on imao dovoljno vremena da obavi sve potrebne konsultacije i sa političkim partijama, ali i da predstavi svoj program rada našim socijalnim partnerima, kako smo mi to uvijek radili”, istakla je Željka Cvijanović, novoizabrani predsjednik Republike Srpske.

Osim zakletvi koje polažu izabrani funkcioneri, prema skupštinskom poslovniku, na konstitutivnoj sjednici se potvrđuju poslanički mandati, bira se rukovodstvo Narodne skupštine, kao i predsjednici i članovi skupštinskih komisija i odbora.

(Nezavisne)