Svijet 10.06.2021.

KONSULTACIJE: Lavrov razgovarao o Šmitu sa šefovima diplomatije Njemačke i Francuske

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da je Sergej Lavrov razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Francuske i Njemačke o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je Rusija, kao članica Vijeća za provedbu mira (PIC-a), bila izričito protiv imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, u javnosti se stalno postavlja pitanje šta su naredni koraci Rusije na tom polju, prenosi Klix.

Prije nekoliko dana Lavrov je razgovarao sa Yves Le Drianom i Heiko Maasom prilikom čega su se dotakli i situacije na Zapadnom Balkanu.

“Ruska strana i lično ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasili su hitnu potrebu zatvaranja Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i prenošenja svih punomoći i odgovornosti za sudbinu države na vlasti BiH u skladu s načelima Dejtonskog sporazuma”, rekao je Lavrov francuskom i njemačkom ministru.

On je istaknuo da je pokušaj imenovanja novog predstavnika u Bosni i Hercegovini nespojiv sa interesima stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

“Opet, u našoj poziciji nema ništa novo, ona se temelji na principima koje smo prethodno izražavali i sigurno prenijeli našim partnerima. Dakle, kontakti se održavaju i mi ulažemo diplomatske napore”, rekao je Lavrov.

Nakon što je Vijeće za provedbu mira glasalo da Christian Schmidt bude novi visoki predstavnik u BiH, njega mora potvrditi i Vijeće sigurnosti UN.

(SB)