Kontejneri iz Laktaša stigli do Maroka

Kontejnere za otpad, jedinstvene na domaćem tržištu, a prepoznate i na inostranom, proizvodi laktaška firma „Vendom“ već šesnaest godina.

Boro i Sandra Đukanović 2003. godine osnovali su preduzeće „Vendom“ u kojem su samo njih dvoje radili, da bi se do danas razvili u veliko preduzeće koje broji preko stotinu zaposlenih.

Iako iz različitih branši, pronašli su se u ovoj priči te počeli sa proizvodnjom, prvo  polugotovih proizvoda, da bi sa godinama razvoja došli do gotovih kontejnera za otpad i kranera za vozila koja prazne kontejnere.

„Krenuli smo od jednostavnih pozicija koje smo radili prvenstveno za švajcarsko tržište, pa smo te pozicije i polugotove proizvode sklapali u gotove proizvode“, istakla je Đukanovićeva u razgovoru za portal Capital.

U biznis su ušli planski, tako što su prvo našli tržište za svoje proizvode u Švajcarskoj i Danskoj, a tek onda počeli proizvodnju.

„Imamo više od 100 zaposlenih, izvozimo u Švajcarsku i Dansku koje nisu u Evropskoj uniji, na kompletno tržište EU i imali smo čak jedan dio izvoza i u Maroko, u Afriku“, kazala je Đukanovićeva.

Objasnila je da se ovi kontejneri ne koriste u BiH ili regionu.

„To su podzemni i nadzemni kontejneri za otpad i kraneri koji se montiraju na vozila. Pomoću tih kranera kontejneri se vade iz ležišta u zemlji i prazne. To je naš osnovni proizvod po kojem smo prepoznatljivi, tako da ovdje praktično nemamo konkurencije. Dodatno pravimo i sve druge vrste metalnih konstrukcija i proizvoda, po zahtjevima kupaca ili po rješenjima naših inženjera“, istakla je Đukanovićeva.

Za 100 odsto povećali su broj radnika u protekloj godini, jer im se izvoz povećao za 50 odsto u odnosu na 2017. Svake godine rastu i šire se.

„Planiramo proširenja svake godine. Imamo pet hala i 10.000 kvadrata proizvodnog i duplo više vanjskog prostora. Što se tiče investicija prioritet nam je nabavka novih i osavremenjavanje postojećih mašina“, rekla je Đukanovićeva.

Dodala je da vrijednost planiranih investicija, samo ove godine, iznosi oko 1,5 miliona KM.

„Nemamo većih poslovnih problema jer imamo stabilno tržište, stalne kupce, a nemamo konkurencije. Jedini problem je osjetni nedostatak radne snage, a nemamo uređen sistem da to zaustavi“, istakla je Đukanovićeva.

U ovoj laktaškoj firmi plate su iznad prosjeka u BiH i sve su bliže primanjima koja imaju radnici u Njemačkoj.

„Vendom“ je nedavno od strane Privredne komore RS nagrađen za najbolje srednje preduzeće u Srpskoj.

(Capital)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje