Biznis 07.04.2019.

Kontejneri iz Laktaša stigli do Maroka

ČITANJE: 2 minute

Kontejnere za otpad, jedinstvene na domaćem tržištu, a prepoznate i na inostranom, proizvodi laktaška firma „Vendom“ već šesnaest godina.

Boro i Sandra Đukanović 2003. godine osnovali su preduzeće „Vendom“ u kojem su samo njih dvoje radili, da bi se do danas razvili u veliko preduzeće koje broji preko stotinu zaposlenih.

Iako iz različitih branši, pronašli su se u ovoj priči te počeli sa proizvodnjom, prvo  polugotovih proizvoda, da bi sa godinama razvoja došli do gotovih kontejnera za otpad i kranera za vozila koja prazne kontejnere.

„Krenuli smo od jednostavnih pozicija koje smo radili prvenstveno za švajcarsko tržište, pa smo te pozicije i polugotove proizvode sklapali u gotove proizvode“, istakla je Đukanovićeva u razgovoru za portal Capital.

U biznis su ušli planski, tako što su prvo našli tržište za svoje proizvode u Švajcarskoj i Danskoj, a tek onda počeli proizvodnju.

„Imamo više od 100 zaposlenih, izvozimo u Švajcarsku i Dansku koje nisu u Evropskoj uniji, na kompletno tržište EU i imali smo čak jedan dio izvoza i u Maroko, u Afriku“, kazala je Đukanovićeva.

Objasnila je da se ovi kontejneri ne koriste u BiH ili regionu.

„To su podzemni i nadzemni kontejneri za otpad i kraneri koji se montiraju na vozila. Pomoću tih kranera kontejneri se vade iz ležišta u zemlji i prazne. To je naš osnovni proizvod po kojem smo prepoznatljivi, tako da ovdje praktično nemamo konkurencije. Dodatno pravimo i sve druge vrste metalnih konstrukcija i proizvoda, po zahtjevima kupaca ili po rješenjima naših inženjera“, istakla je Đukanovićeva.

Za 100 odsto povećali su broj radnika u protekloj godini, jer im se izvoz povećao za 50 odsto u odnosu na 2017. Svake godine rastu i šire se.

„Planiramo proširenja svake godine. Imamo pet hala i 10.000 kvadrata proizvodnog i duplo više vanjskog prostora. Što se tiče investicija prioritet nam je nabavka novih i osavremenjavanje postojećih mašina“, rekla je Đukanovićeva.

Dodala je da vrijednost planiranih investicija, samo ove godine, iznosi oko 1,5 miliona KM.

„Nemamo većih poslovnih problema jer imamo stabilno tržište, stalne kupce, a nemamo konkurencije. Jedini problem je osjetni nedostatak radne snage, a nemamo uređen sistem da to zaustavi“, istakla je Đukanovićeva.

U ovoj laktaškoj firmi plate su iznad prosjeka u BiH i sve su bliže primanjima koja imaju radnici u Njemačkoj.

„Vendom“ je nedavno od strane Privredne komore RS nagrađen za najbolje srednje preduzeće u Srpskoj.

(Capital)