Politika 05.03.2019.

KONTRAOFANZIVA: Miličević će inicirati raspuštanje SO Teslić i vanredne izbore

ČITANJE: 3 minute

Građani Teslića se na nedeljnom referendumu izjasnili protiv opoziva načelnika te opštine. Ubedljivom većinom glasači ove lokalne zajednice doneli odluku o nastavku mandata.

Voljom građana opštine Teslić, načelnik Milan Miličević neće biti opozvan i nastaviće da obavlja tu funkciju do narednih opštinskih izbora iduće godine.

Takav je rezultat referenduma o opozivu sa ukupno 71 biračkog mesta, na kojima je 42.000 registrovanih birača imalo priliku da se izjasni o poverenje načelniku Milanu Miličeviću.

Na birališta ih je izašlo nešto manje od 17.000, od kojih za opoziv bilo šest hiljada, a preostali su se izjasnili protiv. Skupštinskom odlukom posebno formirana komisija za sprovođenje referunduma do u ponedeljak pre podne nije izašla sa kompletnim rezultatima, već je saopštila delimične, na osnovu 64 odsto obrađenih rezultata, da je za opoziv bilo 34 odsto izašlih na referendum, a ostali su bili protiv.

Tokom dana i nakon zatvaranja glasačkih mesta bilo je dosta prigovora. SDS je isticao da je proces netransparentan, da birački odbori ne dozvoljavaju uvid u zapisnike nakon prebrojavanja. Ipak, situacija se zakomplikovala tek uveče, pa je u jednom ugostiteljskom objektu blizu prostorija gde je zasedala Komisija izbila tuča između pristalica SDS i SNSD, koji je i pokrenuo inicijativu za opoziv.

Situacija se pre ponoći smirila, ali su pristalice SDS ostale u blizini kako bi dežurstvom, kako su obrazložili iz SDS, sprečile pokušaj lažiranja referenduma.

Iako će tek uslediti analize testiranja glasača u Tesliću oko opoziva kadra SDS, mnogi se već slažu u oceni da će ovo vratiti poljuljani renome te stranke. Međutim, kako se predviđa ne i predsednika Vukote Govedarice, već će ojačati šanse predsednika Glavnog odbora SDS Miličevića da u najavljenim unutarstranačkim izborima preuzme i funkciju predsednika stranke.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, poručio je da je u Tesliću pobedio narod koji je pokazao da se ne plaši i da je nepokolebljiv. Čestitajući pobedu načelniku Teslića Milanu Miličeviću, građanima i aktivistima SDS, Govedarica je rekao da je ovo pobeda građana Teslića, načelnika Miličevića i SDS, koji nisu poklekli pred pritiscima i pretnjama kojih je bilo.

– U više navrata sam poslednjih dana boravio u Tesliću i uverio sam se u odlučnost i nepokolebljivost građana i naših aktivista, što mi je ulivalo nadu da će sačuvati vrednosti za koje se zalagao SDS i naš načelnik – kazao je Govedarica.

On je konstatovao da je Teslić dokaz, kao i nedavno opština Rudo, da je pobeda izvesna kada imate koliko-toliko regularne uslove za izbore.

U izjavi za “Novosti”, Milan Miličević je ocenio da su zaokruživanjem na glasačkom listiću “protiv opoziva” njegovi sugrađani glasali protiv onih koji bi nastavkom koruptivnih radnji preuzeli opštinu i kojima je lični interes jedini motiv bavljenja politikom, jer opštinu Teslić i njen budžet posmatraju samo kao plen kojim će napuniti svoje džepove. Za raspuštanje Skupštine i vanredne izbore, koji će uslediti, Miličević kaže da su opravdani i neophodni nakon neuspele smene.

Od 29 odbornika SO Teslić, čak je 13 promenilo stranački dres i ne deluje u ime stranke sa čije liste su izabrani u Skupštinu 2016. godine.

(vecernjenovosti.ba)