Vijesti 12.10.2022.

KONTROLISANE TRGOVINE I BENZINSKE PUMPE Inspekcija izdala 44 prekršajna naloga

ČITANJE: 2 minute

Tržišna inspekcija Republike Srpske realizovala je u septembru i oktobru 35 kontrola trgovinskih objekata, te benzinskih stanica u Srpskoj, a inspektori su na osnovu utvrđenih prekršaja izdali 44 prekršajna naloga u vrijednosti 206.800 KM, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

U Inspektoratu navode da je od ukupnog broja kontrola 13 bilo uredno, dok su u 22 slučaja utvrđene nepravilnosti, iz čega je vidljivo da se još ne poštuje u velikoj mjeri Uredba o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena.

Dodaje se da su inspektori kontrolisali i ostale parametre kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo.

U ovom periodu izvršeno je 30 kontrola u većim i manjim marketima, od čega je 21 kontrola bila neuredna.

“Za prekoračenje marže na osnovne životne namirnice izdata su 22 prekršajna naloga u vrijednosti 156.000 KM. Što se tiče drugih prekršaja u marketima, 22 prekršajna naloga u vrijednosti 11.700 KM izdato je po osnovu nekog drugog prekršaja, a najčešće su to bile deklaracije, nepridržavanje cijena, neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i drugo”, navode u Inspektoratu.

Tokom inspekcijskog nadzora u većim i manjim marketima utvrđene su i nepravilnosti u vezi sa obmanom potrošača – tokom nekih akcija ili da su ograničavani u kupovini proizvoda, pa je izdato šest prekršajnih naloga u vrijednosti 6.700 KM.

U Inspektoratu napominju da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturisanu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke – carinjenja, transporta, skladištenja, špediterskih usluga i slično.

“Važno je naglasiti da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturisanu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su definisani ovom uredbom (kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja)”, ističu u Inspektoratu Srpske.