Vijesti 12.03.2016.

Kontrolišu privatne domove za stara lica

ČITANJE: 2 minute
staracki-dom-ATV

Privatni domovi za stara lica odavno su pod lupom inspektora. U posljednje vrijeme su masovno  otvarani, tako da ih sada u RS ima više od 40.  Prošle godine, većina kontrolisanih ustanova nisu zadovoljile standarde, a šest je dobilo zabranu rada jer su radile bez rješenja Ministarstva zdravlja.

– Te smo iz tog razloga ostavljali duže rokove, oko 90 dana, samim vlasnicima objekata, da obavijeste prijatelje ili porodicu, ili ukoliko korisnici nemaju nikoga, onda nadležni centar za socijalni rad o novonastaloj situaciji da se objekat zatvara- rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

U tih devedeset dana, vlasnici domova mogu da pribave neophodne dozvole, i izbjegnu zatvaranje. Tu mogućnost iskoristio je direktor Doma za njegu starijih lica iz Kneževa. Podržava, kaže, i zatvaranje nelegalnih privatnih domova, ali ne onih koji su jednako kvalitetni kao javni.

– Mi smo iz Kneževa predali zahtjev o dobijanju rješenja o ispunjenosti uslova, zahtjev je podnijet Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, i u toku je postupak, a ja se iskreno nadam i očekujem da ćemo dobiti to rješenje- rekao je Borislav Đenić, vlasnik Doma za njegu starijih lica Kneževo.

Direktori javnih domova poručuju da neki red mora da se zna. Dosta privatnih ustanova, kaže Vinko Lolić, direktor banjalučkog Gerontološkog centra, radi na crno. Zato su im nelojalna konkurencija.

– Veliki broj tih privatnih domova, niti prijavljuju radnike niti plaćaju porez, da je vrlo mali broj radnika zaposlen, i naravno da su u mogućnosti da budu nelojalni, tj. da smanjuju cijene, a usluga je zaista upitna- izjavio je Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra Banjaluka.

Privatni domovi penzionera dosta su povoljniji od državnih. Dok se u javnim cijene kreću od 650 do čak 1200 KM, u privatnim smještaj može da se nađe za nekoliko stotina maraka manje. U ministarstvu zdravlja poručuju da će se ozbiljnije pozabaviti ovim problemom. Kažu i da su neki pomaci već napravljeni.

– Prije godinu, dvije, jako malo domova je imalo naše rješenje o ispunjavanju uslova. Međutim, sad imamo 15 domova koji imaju rješenje o ispunjenosti uslova, privatnih domova za smještaj starih lica, i šest je u proceduri- rekla je Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Mijenjaće se i zakonski propisi. Za nekoliko mjeseci biće donesen novi Pravilnik o socijalnoj zaštiti, koji će detaljnije regulisati uslove otvaranja privatnih domova.

(Atv)