Vijesti 24.11.2017.

Kontroverzni profesor Spaso Šakota dobio otkaz u Tehnološkoj školi

ČITANJE: 2 minute

Spaso Šakota (59), koji je zbog seksualnog uznemiravanja učenica početkom oktobra osuđen na šest mjeseci zatvora, više nije zaposlen u Tehnološkoj školi u Banjaluci, gdje je godinama radio kao profesor fizičkog vaspitanja.

To je za “Glas Srpske” potvrdio direktor banjalučke Tehnološke škole Dejan Čutura, koji je odluku o prekidu radnog odnosa donio nakon što je na adresu ove ustanove stigla sudska presuda.

Uznemiravanje učenica, zbog čega je Šakota osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, dogodilo se 2011. godine, od kada, prema riječima Čuture, u ovoj školi nije održao nijedan čas.

Dodao je da je Šakota u ovoj školi radio od 1992. godine, ali je zbog zdravstvenih problema nerijetko koristio bolovanje.

“Rješenje o raskidu ugovara sa Šakotom potpisano je u srijedu, u skladu za zakonom i u propisanom roku”, kazao je Čutura.

Ovu odluku rukovodstva škole pozdravili su i roditelji i učenici, ističući da je otkaz kontroverznom profesoru trebalo i mnogo ranije da se uruči.

Član Savjeta roditelja i predsjednik Školskog odbora u banjalučkoj Tehnološkoj školi Nebojša Mitrović istakao je da su, čim su čuli za prvi slučaj seksualnog uznemiravanja učenica, bili saglasni da Šakoti treba dati otkaz u školi.

Međutim, kako kaže, bivši direktor nije imao sluha za njihov zahtjev.

“O ovom slučaju smo raspravljali sve vrijeme. Sa profesorom je bilo nemoguće prekinuti ugovor o radnom odnosu, jer je, između ostalog, gotovo stalno bio na bolovanju”, kazao je Mitrović.

Eksplozija

Ispod Šakotinog mercedesa su 3. oktobra, na dan kada je osuđen zbog zadovoljavanja polnih strasti pred djetetom, eksplodirale su četiri bombe.

Sve se odigralo ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci, gdje je vozilo bilo parkirano.

Usljed eksplozije lakše su ranjeni Šakota i slučajni prolaznik, a vatra sa Šakotinog automobila zahvatila je još četiri vozila, a oštećena su četiri poslovna prostora i dva stana.

(Glas Srpske)