Magazin 19.04.2016.

Kontroverzni sud stručnjaka: Incest nije bolest

ČITANJE: 2 minute
incest
Prije nekoliko sedmica zapadna je javnost skandalizovana slučajem u kom su 51-godišnja majka i njen 32-godišnji sin obznanili da su u romantičnoj vezi.

Riječ je o ženi koja je sina dala na usvajanje sedam dana nakon što je rodila, da bi je on nedavno pronašao tražeći svoje biološke korijene.

Independent je istražio kako se uopšte događa da članovi iste porodice razviju romantične osjećaje jedni prema drugima i uđu u potpunu seksualnu vezu.

Stručno mišljenje je Independent potražio kod dr. Tamsin Saxton s katedre za psihologiju na Sveučilištu Northumbria.

“Sve se svodi na dojam koji stvaramo o nekome, koji se svodi na našu procjenu koliko nečije vrijednosti odgovaraju našem potencijalnom partneru”, rekla je.

Kako odrastamo u okruženju u kojem usvajamo određene vrijednosti od naših roditelja, nastavila je, ne iznenađuje da većina heteroseksualnih muškaraca za partnerice odabire žene koje su u određenoj mjeri nalik njihovim majkama.

Isto vrijedi i za izbor heteroseksualnih žena u odnosu na njihove očeve. Postoji, međutim, i nešto što se zove Westermarckov efekt, mehanizam kojim se priroda tokom evolucije pobrinula razmnožavanje bliskih saradnika kako bi se izbjeglo potomstvo s nasljednim bolestima i kako bi se osigurala što veća genetska raznolikost, dakle i zdravije potomstvo. Mehanizam u praksi znači to da se ne samo kod ljudi, seksualna privlačnost naprosto isključuje prema osobama s kojima smo odrasli.

Dr. Saxton u svemu tome ističe situacije u kojima su pojedinci imali samo djelomično iskustvo porodičnog života, ili čak i nikakvo, a našli su se u situaciji da im se aktivirao mehanizam privlačenja, bilo zbog fantazija bilo zbog emocionalne potrebe. U takvim situacijama može doći do uspostavljanja incestuozne veze koju razne kulture tretiraju u pravilu kao tabu. “Nije riječ o ničem neizbježnom, a nije riječ ni o bolesti”, zaključila je dr. Saxton.

(Express)