Biznis 15.03.2018.

Konzorcij banaka na čelu sa UniCreditom povukao najbolji potez u bankarstvu u 2017.

ČITANJE: 3 minute

Restrukturiranje duga Grada Banja Luka, a u čemu je najveći doprinos dala UniCredit banka a.d. Banja Luka, najbolji je poslovni potez u bankarstvu u 2017. godini prema izboru analitičara portala Indikator.ba.
Grad Banja Luka je u najvećoj finanasijskoj operaciji ove vrste koju je izvela neka lokalna samouprava u BiH refininsirao dug od 73 miliona KM na period od 10 godina, pri čemu je ostvario povoljnije kamatne stope nego što se očekivalo.


Ovo je omogućilo Gradu da otvori prostor za kapitalne investicije, a što se kasnije kroz aktivnosti Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i potvrdilo kroz realizaciju nekoliko značajnih gradskih projekata.

Na tenderu koji je izazvao regionalno zanimanje pobijedio je konzorcij od četiri banke na čijem je čelu bila UniCredit banka Banja Luka, što je pokazalo da banke u BiH posjeduju znanje i finansijske kapacitete da se nose sa najznačajnijim finansijskim projektima u zemlji.

Drugi najbolji potez u bankarstvu u prošloj godini povukli su Bosna Bank International, Bamcard i ASA banka d.d. napravivši novu uslugu za slanje i podizanje novca bez kartice Kviko.
Riječ je o inovativnoj mobilnoj aplikaciji za plaćanje koju su osmislili domaći IT stručnjaci iz Bamcarda, a koja omogućava klijentu da izvrši gotovinsku transakciju na bankomatu korištenjem Kviko koda, kao i transfer novčanih sredstava putem mobilnog telefona između klijenta banke i primaoca, 24 sata na dan koristeći samo broj mobitela primaoca novčanih sredstava.
Novom tehnologijom domaće bh. banke uključuju se u konkurentsku borbu na polju tehnoloških inovacija, koje munjevitom brzinom osvajaju svijet, pružajući na taj način korisnicima lakše i jednostavnije usluge ali poboljšavajući time i vlastitu konkurentnost.

Subvencionirane kreditne linije za privrednike koje su BBI banka i Sparkasse banka ostvarile u saradnji sa tijelima uprave, kantonima i općinama rangirane su kao treći najbolji poslovni potez u bankarstvu.
Saradnjom sa tijelima uprave koja su prepoznala značaj podrške privredi, banke su privrednim subjektima omogućile da dobiju kredite pod izuzetno povoljnim uvjetima, čime su pomogle nove investicije, otvaranje radnih mjesta i dale podršku ekonomskom rastu.
BBI banka je potpisala ugovore za subvencionirane kreditne linije sa Kantonom Sarajevo u iznosu od 24 miliona KM, sa Unsko-sanskim kantonom u iznosu od 12 miliona KM, te sa općinama Centar i Novo Sarajevo u iznosima većim od 2 miliona KM. Osim toga, ova banka potpisala je sa Obrtničkom komorom Federacije BiH protokol o poslovnoj saradnji koji članovima ove komore omogućuje pristup povoljnijim finansijskim sredstvima.

Sparkasse banka pobijedila je na tenderu koju je raspisala Vlada Tuzlanskog kantona te je privrednim subjektima na ovom području ponudila izuzetno povoljnu kreditnu liniju ukupne vrijednosti 25 miliona KM.
Sparkasse Bank BiH je ostvarila sličnu saradnju na općinskom nivou sa sarajevskom općinom Novi Grad, gdje je privrednim društvima i samostalnim poduzetnicima ponudila kreditnu liniju u ukupnom iznosu od 10 miliona KM.

Priznanje za najbolji poslovni potez u bankarstvu, kao posebna kategorija u okviru akcije “Poslovni potez godine”, dodjeljuje se od prošle godine, a prvi dobitnik bila je Addiko bank koja je skrenula pažnju rebrandingom i smanjenjem administriranja kod odobravanja kredita.

Poslovni portal Indikator.ba već nekoliko godina provodi akciju “Poslovni potez godine” u kojoj bira najbolje poslovne odluke u više kategorija u zemlji, regionu i svijetu. Izbor se obavlja uz stručnu konsultantsku pomoć eminentnih ekonomista iz BiH i regije, a na osnovu mjesečnih analitičkih obrada poslovnih informacija.

U narednim danima portal Indikator.ba objavit će pobjednike i u drugim kategorijama.

Pobjednicima će portal naknadno uručiti prigodne plakete.