Vijesti 15.09.2015.

Konzulat Srbije za 10 godina primio više od 20.000 zahtjeva za državljanstvo

ČITANJE: 2 minute
srbija konzulat

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci ove godine obilježava deset godina rada i u tom periodu primio je 20.000 zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije.

Prema podacima konzulata, broj zahtjeva za državljanstvo Srbije znatno je povećan nakon što je Vlada te zemlje 16. marta 2012. godine donijela odluku da se za ovu konzularnu uslugu ne naplaćuju takse.

– Od tada je primljeno više od 17.000 zahteva za prijem u državljanstvo Srbije. Samo u 2014. godini zahtev je podnelo 8.466 državljana Republike Srpske, BiH, dok je godinu ranije bilo 4.046 zahteva- saopšteno je  iz Generalnog konzulata.

Slična tendencija rasta zabilježena je i u prvoj polovini ove godine.

Zaposleni u ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u prosjeku dnevno obrade tridesetak zahtjeva za državljanstvo. U saopštenju ističu da se najviše zahtjeva za prijem u državljanstvo podnosi srijedom jer tada Generalni konzulat Srbije radi dvokratno.

Iz Generalnog konzulata ističu da njihovi zaposleni svake posljednje subote u mjesecu idu u Bijeljinu gdje se organizuje takozvani konzularni dan kada se primi više od sedamdeset zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije.

Generalni konzulat Srbije omogućio je građanima Republike Srpske i BiH, koji posjeduju državljanstvo Srbije, da u ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu mogu dobiti i biometrijske putne isprave.

Lica koja posjeduju državljanstvo Srbije mogu podnijeti zahtjev za izdavanje pasoša Srbije, ako posjeduju potrebnu dokumentaciju.

Potrebno je predati originalno uvjerenje o državljanstvu Srbije i original izvoda iz matične knjige rođenih i dati na uvid ličnu kartu ili pasoš BiH, kojim se dokazuje identitet podnosioca zahtjeva.

Uvjerenje o državljanstvu i rodni list ne smiju biti stariji od godinu dana, a pribavljaju se u nadležnoj matičnoj službi u Srbiji.

Osim obrade zahtjeva za državljanstvo i izdvanja pasoša, diplomatsko osoblje i službenici Generalnog konzulata obavljaju i poslove iz nadležnosti matičarske službe, pribavljaju podatke od značaja za rješavanja pitanja socijalnog i drugog statusa državljana Srbije.

– Osim toga, građanima se izdaju putni listovi, vize, sprovodnice radi sahrane preminulog u Srbiji, te rešavaju problemi nastali gubljenjem ličnih dokumenata i slično- napominju u saopštenju.

Posebna pažnja poklanja se jačanju i poboljšanju privredne, kulturne, sportske i druge saradnje između Srbije i Srpske podrškom organizaciji različitih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

Kao jedan od takvih događaja navodi se koncert umjetnika Biljane Krstić i njenog orkestra “Bistrik”, koji je Generalni konzulat Srbije u Banjaluci darovao građanima Republike Srpske povodom obilježavanja jubilarnog 50. “Kočićevog zbora”.

– Konkretna potvrda i rezultat takvog pristupa, unapređenju privredne i ekonomske saradnje, biće pružanje neposredne pomoći i podrške u pripremi i realizaciji predstojećeg 4. Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma “Čelinac 2015”, koji će otvoriti ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević- smatraju u Generalnom konzulatu Srbije.

(Agencije)