Vijesti 05.04.2016.

Korać: Nema pravnih prepreka da se sasluša Šešelj

ČITANJE: 2 minute
zoran-djindjic

Ne postoje pravne prepreke da domaći nadležni državni organi saslušaju lidera SRS Vojislava Šešelja u vezi sa političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića, smatraju advokat Rajko Danilović i predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, piše danas list “Danas”.

 

BEOGRAD – Ne postoje pravne prepreke da domaći nadležni državni organi saslušaju lidera SRS Vojislava Šešelja u vezi sa političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića, smatraju advokat Rajko Danilović i predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, piše danas list “Danas”.

Istovremeno, glavni i odgovorni urednik “Srpskog telegrafa”, koji će od sutra objavljivati izveštaj Koraćeve komisije o ubistvu premijera Đinđića, Milan Lađević kaže za TV Pink da taj izveštaj pokazuje da je premijer bio “glineni golub”, a da se zaključci o političkoj pozadini iz njega ne mogu izvući.

Danilović i Korać ukazuju da sada kada je Šešelj oslobođen svih optužbi u Haškom tribunalu ne postoje pravne prepreke da ga domaći nadležni državni organi saslušaju u vezi sa političkom pozadinom ubistva Đinđića.

Danilović i Korać, međutim, sumnjaju da će do saslušanja zaista i doći.

Danilović podseća da nije bilo nikakve dodatne istrage o političkoj pozadini ubistva Đinđića, ali istice da je sada “povoljno” da Šešelj bude saslušan, jer je dostupan državnim organima, dok Korać ukazuje da je potrebno istražiti vezu Šešelja sa pokojnim vođom “Zemunskog klana” Dušanom Spasojevićem.

Lađević je za TV Pink rekao da će “Srpski telegraf” objavljivati izveštaj Koraćeve komisije, koja je sastavljena posle ubistva premijera i koja je ispitivala okolnosti kako se to dogodilo.

“Danas znamo ko je povukao oroz i pojedince koji su pomagali, ali ne znamo na koji način je došlo do toga. Ovaj izveštaj pokazuje da je premijer bio glineni golub, da su ga insitucije poput MUP-a, BIA i neposrednog obezbeđenja gurale na strelište”, rekao je Lađević i dodao da se u tom izveštaju zaključci o političkoj pozadini ubistva ne mogu izvući.

Nakon ubistva premijera Đinđića 12. marta 2003. godine pokrenuta je istraga u kojoj je Šešelj bio osumnjičen za saradnju sa zemunskim klanom, podseća Danas.

Međutim, postupak protiv lidera radikala je “zakočio”, jer je Šešelj dobrovoljno otišao u Hag, pa ga je štitio Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom koji predviđa da se postupak pred domaćim sudom mora prekinuti do okončanja postupka pred Haškim tribunalom.

(Tanjug)