Vijesti 19.05.2021.

Korišćenje „eSIM“ u Bosni i Hercegovini

ČITANJE: 3 minute

Piše: Srđan Bjelić

U tekućoj godini, ulazimo u novu dimenziju korišćenja mobilne telefonije i po prvi put na području BIH imamo na raspolaganju najnapredniji format SIM kartice u čijem se nazivu pojavljuje prefiks “e”, gdje dobijamo savremenu mobilnu alatku i funkcionalnost pod nazivom eSIM.

Ovaj napredni format dosadašnje SIM kartice dobila je naziv od engleske riječi embedded, što znači da je SIM kartica integrisana odnosno umetnuta, iz tog razloga prefiks „e“.

Bitno je napomenuti da ovdje nije u pitanju klasična SIM kartica, već čip koji integriše SON-8 standard direktno u uređaj. Na osnovu navedenog proizilazi da ga nije moguće ukloniti ili zamijeniti.

Glavne prednosti korišćenja eSIM izvedbe, ogleda se u funkcionalnosti da je kompatibilna sa svim mobilnim uređajima koji ga podržavaju. Nije potreban određen ulaz na uređaju raznih veličina i promjera. Zatim, kompatibilnost sa IoT uređajima, te raznim pametnim satovima i  gadgetima.

Svjetske kompanije kao što su Apple, Samsung i Huawei omogućavaju u nekoliko svojih serija mobilnih uređaja ovu funkcionalnost eSIMa. Prenosni računari takođe imaju opciju za eSIM kao što je Dell, HP, Lenovo, Samsung i drugi.

U domenu bezbjednosti eSIM pruža veliku razinu sigurnosti. Odobren je od udruženja GSMA (GSM Association). Zaštićen od zloupotrebe najmodernijim sigurnosnim mjerama. To se odnosi i na preuzimanje eSIM preko Wi-Fi mreže.

Da li se mijenja nešto prelaskom s klasične SIM kartice na eSIM?

Prelaskom sa „standardne“ SIM na eSIM karticu iz perspektive korisnika neće se ništa promijeniti. Sve dosadašnje mobilne usluge jednako će raditi kao i sa klasičnom karticom. Nema promjene funkcionalnosti.

Priroda korišćenja eSIM može se posmatrati kao dosadašnji model, samo je lakši, brži i savremeniji.

Ukoliko na primjer, prodajemo mobilni urađaj, eSIM profil se može izbrisati sa navedenog telefona. Ovaj postupak je pandan vađenju ili bacanju plastične kartice. Međutim, ovom radnjom neće se prekinuti ugovorna obaveza ili promijeniti korisnički aspekt. Ova funkcionalnost se neće moći više koristiti na ovom uređaju dok ne učitamo novi eSIM profil.

Korisnici u BIH mogu aktivirati eSIM karticu tako da skeniraju odgovarajući QR kod. Na prodajnom mjestu, po podnošenju zahtjeva, dobićete QR kod i uputstvo kako da aktivirate eSIM profil na svom uređaju. QR kod je jedinstven, i kad ga skenirate i instalirate eSIM profil, ne može se iskoristiti za drugi uređaj sve dok ne obrišete postojeći profil.

Dolazi sa mnogim prednostima koji počinju da se koriste. Telefoni su svake godine tanji, a uklanjanje dosadašnjih kartica ide u prilog ovom trendu. Poveznica sa satovima i drugim Smart uređajima je neizostavna. Prema predviđanjima, naredne dvije do četiri godine, potražnja predviđa stopu rasta od 200% od 2025. godine.  eSIM je vjetar u leđa cjelokupnom IoT segmentu, koji su međusobni povezani.

Nekoliko narednih godina biće ključne u smart korišćenju ovih alata. Različite tehnologije, oprema i infrastruktura mogle bi identifikovati nove dobavljače sa specijalizovanim Smart asortimanima.

 

Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH.