Biznis 02.05.2016.

Korisni savjeti: Kako prepoznati “lažnjake” na Fejsu

ČITANJE: 2 minute
fejs

Ukoliko posjedujete Fejsbuk profil vjerovatno ste bili u situaciji da su vas za prijatelja dodavale osobe za koje nikada niste čuli, slali vam poruke koje vam nisu bile jasne ili su od vas tražili neke povjerljive podatke ili uslugu.

Fejsbuk je nedavno objavio informaciju da ima 1,65 milijardi korisnika. Od ove brojke, lažnih profila je između 5,5 i 11,2 posto.

Još uvijek nisu otkrili način kako da spriječe otvaranje “lažnjaka” pomoću kojih neko itekako dobro zarađuje varajući druge korisnike ove društvene mreže.

Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu. Postoji nekoliko načina kako možete provjeriti da li je nečiji profil lažan.

Provjerite fotografije

Prvo što možete da uradite je da provjerite nečije fotografije. Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu.

Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite “URL” fotografije ili unesete fotografiju s vašeg kompjutera. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta s neke druge stranice.

Broj fotografija

Najveći broj lažnih profila ima samo jednu fotografiju. Istraživanja su pokazala da čak dvije trećine lažnih profila praktikuje ovo.

Provjerite Timeline

Kada posjetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i naslovnoj fotografiji.

Većina lažnih profila su ženski

Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili ukradenim imenom.

Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom profilu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.