Magazin 21.04.2016.

Korisni savjeti za baštovane i sve ljubitelje biljaka

ČITANJE: 2 minute
basta-7
Svaki baštovan, koji voli svoj posao, spreman je da učini sve da odnjeguje zdrave i lijepe biljke bez hemijskih đubriva i pesticida. Danas je, praktično, nemoguće pronaći voće i povrće koje je sazrelo bez korišćenja hemije, jer tada ono gubi  sva hranljive vrijednosti .

Do pojave svih tih štetnih materija, ljudi su se nekako snalazili bez hemije.

Pripremili smo za vas nekoliko provjerenih recepata prirodnih đubriva i načina borbe sa štetočinama, zahvaljujući kojima će vaša bašta podsjećati na rajski vrt.

1. Ponekad stare jabuke prestaju da cvjetaju, zato ih treba malo stimulisati. Ukucajte u drvo ekser i ono će procvjetati. U Indiji baštovani to isto rade sa kokosovim palmama. Ovaj postupak je potpuno bezopasan za drvo.

ekser drvo

2. Ako drvo odbacuje pupoljke i cvijet, pomoći će vam magnezijum-sulfat. Ovo je prirodni mineral, koji se dobija iz morske vode. Rezultat je odmah vidljiv.

Rastvorite 2 kašike sulfata u 1 litru tople vode i dobro promućkajte. Ovim rastvorom prskajte biljke jednom u dvije nedelje, od početka cvjetanja do zrenja plodova.

3. Gvožđe je neophodno za rast biljaka, usljed nedostatka gvožđa lišće će požutjeti. To se obično dešava zbog viška fosfora u zemljištu. Stavite nekoliko zarđalih eksera u vodu i tim rastvorom prskajte biljke. To će brzo riješiti problem.

4. Sa gljivičnim oboljenjima najbolje se bori soda bikarbona. U 3 litre tople vode rastvorite supenu kašiku sode bikarbone i prskajte ovim rastvorom biljke, tako da u potpunosti pokrije biljku i iscuri u zemlju.

5. Mlijeko je veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mlijeko direktno u stablo biljke. Mlijekom, razblaženim vodom, može se tretirati i zona korijena i lišće.

6. Bakarni novčići sprečavaju pojavu gljivica. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke i bakar će uništiti sve spore gljiva.

7. Pepeo od drva je korisna za zemljište gdje rastu asparagus, brokoli, pasulj, grašak, cvekla.

Talogom od kafe možete đubriti ruže, azaleje, rododendrone.

(Uspesnazena.com)