Biznis 09.03.2016.

Korisnici kredita u “švajcarcima” još odlučuju o ponudi banke

ČITANJE: 2 minute
svajcarski franak
Korisnici kredita u “švajcarcima” još su dilemi da li da prihvate konverziju po uslovima prošlosedmičnog dogovora u Palati Republike. Među njima je i Dijana Maksimović.

Ako bi se našla među 25 odsto najugroženijih kojima će banka otpisati polovinu preostalog duga, agonija zvana Švajcarac za nju bi uskoro bila okončana. Ipak ko će na kraju i koliko tačno vraćati, u banci će znati tek do kraja mjeseca.

-Ja smatram da smo svi mi socijalni slučajevi pa ne vidim kakva je razlika između nas. Što se tiče otplate kredita oni meni to kad preračunaju današnji dug po današnjoj vrijednosti švajcarskog franka ja opet dolazim na isto kao da produžujem isti kredit kao i prije osam godina- ističe Dijana Maksimović.

Ako ipak ne uđe u socijalne kategorije, Dijani su, kako tvrdi, u banci okvirno izračunali da bi sa otpisom duga od 30 odsto, njena mjesečna rata bila manja za oko 150 maraka. Taj prijedlog neće prihvatiti jer šest hiljada maraka koliko joj u tom slučaju banka oprašta, kaže, može da naplati privatnom tužbom. Da je iznos koji banka oprašta ravan onom koji korisnici kredita mogu tužbama da naplate smatra i banjalučki advokat Damir Mrša koji zastupa više od 200 korisnika kredita. Banka je tvrdi klijentima, proteklih godina naplaćivala veće kamate nego što je ugovorila pa vjeruje da se ponuđenim ustupcima sa klijentima samo želi vansudski poravnati.

-Većina klijenata, govorim za svoje klijente, nije zadovoljna ponudom banke i istrajaće u svojim tužbenim zahtjevima. S tim da treba imati u vidu i to smo danas praktično od predstavnika banke  dobili kao informaciju da oni koji prihvate olakšice banke će biti zapravo u obavezi da se odreknu tužbe- rekao je Mrša.

Mrša pojašnjavaju da  klijenti koji potpišu da odustaju od tužbe više nemaju pravo na sudsku zaštitu. Zvaničnu potvrdu i preciznije pojašnjenje ovih navoda iz Hipo banke danas nismo dobili. Ranije su poručili da je svaki klijent poseban slučaj i da će sa svima da dogovore neku vrstu rješenja. Do 31. marta ostavili su mogućnost klijentima da dokažu socijalni status kako bi obezbijedili otpis duga od 50 odsto, a cijeli posao sa konverzijom trebalo bi da bude  završen do 1. jula ove godine.