Vijesti 24.08.2016.

Koriste policijska obilježja da izbjegnu plaćanje parkinga

ČITANJE: 2 minute

Da bi izbjegli plaćanje parkinga, pojedini građani pribjegavaju raznim smicalicama kakvi su ostavljanje policijskih obilježja u autmobilima kako bi radnicima koji kontrolišu plaćanje sugerisali da se radi o “kolegama”. 

Kako saznaje portal SrpskaCafe nerijetko se u autmobilima ostavljaju policijske šapke i palice gdje piše “stop policija”.

Čitalac koji nam je poslao fotografije na kojem se na vjetrobranskom staklu vide policijske oznake, ipak smatra da radnici koji obilaze parkinge ovakva vozila i ne provjeravaju da li je parkin eventualno plaćen sms porukom.

– Smatram da obični ljudi plaćaju parking, a dok neki svoj položaj koriste da izbjegnu plaćanje parkinga tako što u svoje privatne automobile stave kapu, palicu ili neko obilježje pa ih tako radnici koji obilaze parkinge i ne provjeravaju – kazao je on.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Banjaluke kažu da uprkos tome, niko ne može izbjeći plaćanje parkinga.

– Ako je takav slučaj u pitanju i pored nema istaknute kartice, onda je moguće da je parking plaćen sms porukom. Ne znam da se takve stvari dešavaju i da se na taj način izbjegava plaćanje parkinga, jer niko nije oslobođen plaćanja – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao ako neko od građana smatra da nije plaćen parking da slobodno javi i da će on sam izdati nalog da se vozilo zaključa ili pozove pauk služba.

Sa druge strane medalje Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS propisuje da je zabranjeno parkiranje na ulici, zelenim površinama, trotoarima i slično, ali ne pominje neplaćanje parkinga kao prekršaj, što se ne pojavljuje ni u ostalim zakonima koji regulišu saobraćaj.

Grad Banjaluka je ovu oblast regulisao Odlukom o bezbjednosti saobraćaja, u kojoj se navodi da komunalni policajac ima pravo da blokira, kao i da ostavi zakačen nalog na vozilu, odnosno zapisnik komunalnog policajca, uplatnicu za uplatu naknade i slično, koliko se radi o vozilu za koje nije plaćen parking ili se nalazi na rezervisanom parkingu.

– Odlukom Grada Banjaluke kazna je definisana kao “naknada”, međutim logičkim tumačenjem ovih odredbi zaključuje se da ta naknada u stvari predstavlja kaznu za neplaćanje parkinga. Naravno, Odluka je donesena na osnovu člana 2. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, koji propisuje da će organi lokalne samouprave i uprave u gradovima i opštinama osigurati provođenje ovog zakona i u okviru svoje nadležnosti donositi propise i preduzimati sve druge potrebne mjere za njegovo dosljedno provođenje. Međutim, ovaj član ne daje mogucnost organima lokalne uprave da propisuju prekršaje i kazne za određenu vrstu ponašanja vozača – navode pravnici.

(SrpskaCafe)