Politika 04.10.2018.

KORMAK: Izađite i glasajte

ČITANJE: 2 minute

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak poručila je građanima BiH da glasanje baziraju na činjenicama, a ne na strahu.

“Ostanite fokusirani na ključna pitanja kao što su privreda, obrazovanje, korupcija i zdravstvena zaštita. Odbacite prazna obećanja tako što ćete svojim glasom na lidere prenijeti odgovornost”, naglašava Kormakova i dodaje da nije njeno da govori ko je najbolji da vodi ovu zemlju.

“Vi ste ti koji birate, i niko više. Moj jedini cilj je da apelujem na svakoga od vas da donesete odluku – da cijenite svoju odgovornost za odluku o tome ko će vas predstavljati u naredne četiri godine. To je za vas najbolji način da aktivno učestvujete u izgradnji budućnosti vaše zemlje”, ističe ona i naglašava da se uloga građana ne završava popunjavanjem glasačkog listića ovog vikenda.

“Ne možete samo otići kući i reći da ste uradili svoj dio. Morate nastaviti dalje i tražiti od političara odgovornost za ono što su obećali – smatrati ih odgovornim za poboljšanje svakodnevnog života građana na konkretan način”, kaže ona i dodaje da građani već imaju brojna sredstva koja su im potrebna da bi i dalje bili angažovani u građanskom društvu i političkom procesu.

“Profesionalni, nepristrasni mediji jedno su od ključnih sredstava u borbi za transparentnost i odgovornost. Drugo sredstvo su građanske organizacije koje se bore za jačanje građanskog društva čineći to zajedničkim istupanjem u svrhu predstavljanja interesa građana”, ističe ona.

Ambasadorka SAD u BiH naglašava da demokratski proces može biti frustrirajući.

“Ali je vaš glas ključan za ostvarenje sigurnosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, koje svi građani ove zemlje zaslužuju. Glasanje u nedjelju samo je prvi korak na tom putu, te apelujem na vas da napravite taj korak radi sebe samih, svoje djece i budućih generacija ove zemlje”, zaključuje ona.Đ

(Nezavisne)