Vijesti 20.10.2020.

Korona je oko nas, ako se sami ne zaštitimo, niko to ne može umjesto nas

ČITANJE: 2 minute

Drastičan skok broja novooboljelih, a samim tim i hospitalizovanih u bolnicama širom Republike Srpske, i dalje ostaje u sjenci bahatog i neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji uprkos crnom bilansu, lični interes stavljaju ispred zajedničkog i nastavljaju sa kršenjem mjera i preporuka stručnjaka.

Da takvi postupci doprinose potvrdi njihovih laičkih teza, ništa od toga i ne bi bilo iznenađenje, ali rekordne cifre zaraženih, koje rastu iz dana u dan potvrda su samo najcrnjih slutnji.

Bolnički kapaciteti već odavno su popunjeni, zdravstveni radnici na izmaku snaga, a među građanima se širi strah da bi sa italijanskim scenarijem u domaćoj produkciji, ostali bez kvalitetne zdravstvene zaštite.

U izobilju masovnih javnih okupljanja, nepoštovanja preporuka i mjera nadležnih institucija, svjesnog ugrožavanja i sebe i drugih, uzaludno je tražiti krivce za nezavidnu epidemiološku sliku našeg društva i najnovije preventivne mjere, koje već naizlaze na osudu. U svemu tome, mnogi su i dalje daleko od shvatanja stepena lične odgovornosti u donošenju novih mjera, pa tako upravo oni koji su najglasniji borci za škole, vrtiće i preduzeća bez ograničenja i prvi na masovnim okupljanjima i ostalim žarištima virusa korona.

Ne treba zanemariti ni klaster koji niče kada zaraženi, svjesni rizika, kriju izvor infekcije, kao i osobe sa kojim su bili u kontaktu. Istina, često u mnoštvu svakodnevnih komunikacija ni sami nisu u stanju izvršiti procjenu o kojem broju lica je riječ.

Iako su za neodgovorne organizatore tajnih okupljanja, svadbi i druženja predviđene i novčane kazne, udaranje po džepu takve i dalje ne spriječava da borbu za život na respiratorima podrede ličnom hedonizmu.

Pucanje zdravstvenog sistema, obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i ograničen broj osoba okupljenih u grupe, alarm su za buđenje lične svijesti, jer to je najmanje što možemo da uradimo kako bismo zaštitili i sebe i druge.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)