Biznis 06.05.2020.

Korona ugrožava opstanak “Akvane”

ČITANJE: 2 minute

Epidemija virusa korona prijeti da ove godine potpuno obustavi ljetnu sezonu kupanja, a ako ne bi bio dozvoljen rad bazenima, preduzeće “Akvana” bi zbog toga moglo imati pad prihoda od čak 400.000 KM.

Direktor ovog preduzeća Vedran Mitrović za “Glas Srpske” kaže da je već počela tehnička priprema bazena, ali da je sve trenutno na “dugom štapu” .

– Otkazivanje sezone znatno je ugrozilo opstanak preduzeća. “Akvana” živi od ljetne sezone i otkazivanje, naročito sada kada se nalazimo u restrukturiranju preduzeća, izazvalo bi brojne posljedice. Naši prihodi u ljetnim mjesecima su između 350.000 i 400.000, a kada bismo ostali bez toga, poslovanje preduzeća bi bio ugroženo – kazao je Mitrović.

Još ističe da je sada na čekanju i kreditno zaduženje planirano na jednoj od sjednica Skupština grada u iznosu od 3,2 miliona KM, za koji će garanciju dati grad i Garantni fond RS.

– Trenutno ni Skupština grada ne zasjeda, pa je i to za sada samo na papiru. To kreditno zaduženje riješilo bi sva dugovanja i minuse koje “Akvana” ima i samo uz taj kredit mogli bismo da riješimo eventualno otkazivanje sezone. Ovaj kredit smo dogovorili uz saglasnost gradonačelnika Igora Radojičića i nadamo se da ćemo na prvoj narednoj sjednici dobiti saglasnost Skupštine – rekao je Mitrović.

“Akvana” je već godinama jedan od najvećih gradskih gubitaša, a od dolaska aktuelne administracije krenulo se u njegovo restrukturiranje kako bi se oporavilo poslovanje.

– Nastojimo da smanjimo broj zaposlenih. U toku prošle godine taj broj je smanjen za četiri i trenutno imamo 63 zaposlenih, a u narednom periodu taj broj će biti još smanjen – istakao je Mitrović.

Za ovu godinu bilo je planirano i više koncerata i drugih sadržaja, a u skladu sa odlukama Štaba za vanredne situacije, sva dešavanja su trenutno odgođena ili otkazana.

– Za otvaranje ljetne sezone imali smo planiran koncert, ali je on prolongiran do eventualnog novog datuma. Pored toga, na “Akvani” je za ovu godinu bilo planirano mnogo zabavnih događaja, ali ni tu trenutno ništa ne znamo. I ako dobijemo dozvolu, nije sigurno kako ćemo moći organizovati takve događaje, koliko će moći ljudi prisustvovati i slično – zaključuje Mitrović.

Gradski olimpijski bazen

Vedran Mitrović kazao je da će uskoro tražiti saglasnost da Gradski olimpijski bazen počne da radi bar za sportiste i plivače.

– Redovni remont, možda najveći do sada, urađen je i bazen je spreman, a uskoro počinje i njegovo punjenje vodom. Mi ćemo tražiti saglasnost da se korišćenje bazena omogući bar klubovima i profesionalnim sportistima – kazao je Mitrović.

(Glas Srpske)