Sport 29.03.2016.

Korupcijski skandal FIFA-e: Bivši predsjednik Hondurasa priznao krivnju za uzimanje mita

ČITANJE: 1 minuta
honduras
Rafael Callejas (72), bivši predsjednik Hondurasa i bivši predsjednik fudbalskog saveza te zemlje pred federalnim sudom u Njujorku izjasnio se krivim za udruživanje radi reketiranja u okviru korupcijske istrage vezane za Svjetsku fudbalsku organizaciju (FIFA).

Callejas koji je bio čelni čovjek Hondurasa od 1990. do 1994. godine, a ukoliko se dokažu sve tvrdnje suda, mogao bi se suočiti sa maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od 20 godina.

On je u decembru prošle godine prebačen u Sjedinjene Američke Države kako bi se suočio sa optužbama za korupciju. Tada se izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice, da bi danas na sudu potvrdio da je uzimao mito i vršio sporne transakcije novca koristeći svoj položaj.

“Znao sam da je to što radim pogrešno”, rekao je na sudu. U saopštenju Ministarstva pravde SAD-a navodi se da je Callejas potvrdio da je primao mito u zamjenu za trgovinu uticajem na ugovore za medije i marketinška prava vezana za kvalifikacione utakmice Svjetskog prvenstva.

Kazna Callejasu bit će izrečena u augustu ove godine.Osim njega, SAD u okviru korupcijskog skandala istražuje još 42 zvaničnika i organizacije osumnjičene za korupciju, traženje i uzimanje mita za sticanje marketinških prava i malverzacije oko domaćinstava svjetskih takmičenja u fudbalu.

Korupcijski skandal FIFA-u je potresao u maju 2015. godine. Etički komitet FIFA-e suspendovao je dugogodišnjeg predsjednika te krovne fudbalske organizacije Seppa Blattera, te predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michela Platinija koji su obuhvaćeni istragom zbog sporne uplate od dva miliona švicarskih franaka koji je Blatter uplatio Platiniju. Obojici je zabranjen rad u fudbalu na šest godina.

(Anadolija)