Politika 17.06.2024.

Košarac: Bećirović osvjedočeni srbomrzac i provincijski populista

ČITANJE: 2 minute

Istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na konferenciji u Švajcarskoj otklonio je i najmanju sumnju da je Denis Bećirović osvjedočeni srbomrzac, falsifikator i provincijski populista, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da je prosto nevjerovatno kako je Bećirović uspio izreći toliko neistina i nebuloza za tako kratko vrijeme.

“Naravno, po ustaljenoj matrici, optužio je Srpsku i njeno rukovodstvo za podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma uz pomoć Rusije, uz poruku da ‘proruske snage u BiH ugrožavaju mir'”, ukazao je Košarac.

Navodeći da nije stručnjak za Bećirovićev mentalni sklop, Košarac je ocijenio da je evidentno da u njegovoj glavi egzistira paralelni univerzum netaknut realnošću i činjeničnim stanjem.

“Činjenice kažu da Bećirović, po ko zna koji put, vršlja po svijetu i pokušava da u ime BiH iznosi lične političke stavove i opservacije, kršeći Ustav i zakone zemlje u koju se kune”, naveo je Košarac na Instagramu.

Činjenice kažu, dodao je Košarac, da Bećirovićevo diplomatsko soliranje nema podršku i saglasnost Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za kreiranje i vođenje spoljne politike.

“Činjenice kažu da Bećirovićevi jednostrani i unilateralni istupi predstavljaju ozbiljan problem za BiH, jer ova zemlja može opstati i funkcionisati isključivo kao dejtonska, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz striktno poštovanje ustavnih nadležnosti. Svako djelovanje izvan okvira Ustava i Dejtona, direktna je prijetnja BiH, miru i stabilnosti”, upozorio je Košarac.

Činjenica je, naglasio je on, da BiH nema zvaničan stav o situaciji u Ukrajini, jer o tome Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.

“Sve što je o tom sukobu izrekao Bećirović, isključivo je njegov lični stav, a ne zvaničan i usaglašen stav BiH. Činjenica je, kao što sam to ranije rekao, da svaki put kada Bećirović progovori u ime BiH, BiH je sve manje. O tome treba da vodi računa”, napomenuo je Košarac.

Bećirović je na Samitu o miru u Ukrajini, održanom u Švajcarskoj, rekao da će BiH nastaviti da iskazuje solidarnost prema Ukrajini i da proruske snage u BiH ugrožavaju mir.

Bećirović je optužio Republiku Srpsku da, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i prijeti stabilnosti BiH i regiona.

(Srna)